Днес кметът Пенчо Милков откри новата солна стая на ДГ „Пинокио“. Оборудването за нея е финансирано след кандидатстване и одобрение по Общинската образователна програма, а самофинансирането е една трета от стойността на инвестицията. От стаята ще могат да се възползват всички 223 деца, обучаващи се в детската градина.

„Силно вярвам, че ДГ „Пинокио“ ще проправи пътя за още солни стаи, които ще се изградят на територията на образователните заведения в община Русе“, каза кметът.

На откриването присъстваха и заместник – кметът Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, Негово Високо преосвещенство Русенският митрополит Наум и началникът на отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" към РУО - Русе Асен Даскалов.

Директорът на учебното заведение Ценка Тодорова сподели, че създаването на солната стая е било голяма мечта и всички родители са приели нововъведението с желание. По нейни думи честите заболявания във възрастта от 3 до 7 години са главната причина да бъде обмислено изграждането на подобен тип помещение.

Педагогическият колектив представи множеството ползи, които предлага използването на солната стая. Въпреки неголемите си размери, в помещението могат да се лекуват до 12 деца за един час. За 20-те минути, препоръчителни за престой на едно дете, може да бъде усетен бърз ефект, който се постига чрез вдишване на сух солен аерозол. Солните частици спират развитието на бактерии и други видове микроорганизми, като са препоръчвани за лечение на редица състояния, вкл. респираторни, кожни и нервни заболявания.

В градината е измислен и вариант за децата, които са болни и временно не посещават занятия. Те ще могат да идват всеки следобед по график, като по този начин периодът на тяхното оздравяване ще се намали драстично.

Лекуването на възпитаниците на ДГ „Пинокио“ в солната стая ще се случва под формата на игра, като дишайки, децата ще могат да укрепват своето здраве.

Официалните гости присъстваха и на урок на трета възрастова група в наскоро открития STEAM кабинет. Там те се запознаха с предимствата децата да се обучават с образователните продукти на LEGO Education, с които работят всички детски градини на територията на община Русе.