Финансовото положение на Община Пазарджик е по-тежко, отколкото очаквахме. Това заяви по-рано днес пред журналисти новият кмет Петър Куленски. Той допълни, че местната хазна е доведена до колапс. И че при встъпването си в длъжност е заварил запорирана от НАП сметка на Общината.

„При съставянето на бюджета за 2023 година предишното ръководство съзнателно е завишило местните приходи с 10 милиона лева, които е невъзможно да бъдат събрани - каза още Петър Куленски. - Заложени са 44 милиона лева от местни приходи, а максималният размер на средствата, които могат да бъдат събрани, е 34 милиона лева. От такса смет са заложени приходи 14 милиона лева, при положение, че дори целият облог да бъде събран 100% общо ще са 11,5 милиона лева, тоест - невъзможно е да се постигне приход от 14 милиона лева“.

По думите му, това е правено, за да се оправдават несъразмерно високите харчове, които Община Пазарджик е възнамерявала да прави. Финансовите дупки са компенсирани с теглене на кредити и продажба на общинско имущество, каквото вече почти не е останало. Отклонявани са дори държавни пари, отпускани целево, включително такива за образование и социални дейности. По този начин с годините са натрупани огромни дългове. Само задълженията към местни доставчици са за над 27 милиона лева. За няколко месеца назад не са внасяни осигуровките на общински служители, като дължимата сума е около 611 хиляди лева, а за октомври предстои да бъдат начислени още около 382 хиляди лева заплати и осигуровки.

Куленски съобщи, че част от общинските служители са останали на работа и са декларирали, че ще съдействат и ще продължат да изпълняват задълженията си. Обявяването на екипа, с който новият кмет ще работи, предстои.

„Светлина в тунела има, от нас зависи кога ще излезем от него“ - увери Куленски. Той очерта някои основни приоритети в работата си. 

Първият е спиране на кранчетата за източване на местния бюджет. Занапред плащанията към контрагенти ще стават след ревизиране на договорите и атализ на извършените дейности и услуги.

Куленски обеща пълна прозрачност при харченето на публични средства. И допълни, че общината ще плаща според възможностите си. Той каза още, че е провел две срещи с финансовия министър Асен Василев, предстои трета.

„Получаването на финансиране за важни проекти  предстои. Такъв проект е за ремонта на моста над река Марица и вече е проведен разговор с министъра на регионалното развитие, този ремонт за започне в средата на следващата година“ - каза още градоначалникът.