Новоизбраният кмет на община Панагюрище Желязко Гагов ще обжалва решението на Административния съд в Пазарджик, с което резултатите от втория тур са обявени за недействителни. Това обяви той в страницата си във Фейсбук, като окачестви решението на магистратите като неправилно и безпрецедентно.

„Дори след повторно преброяване на бюлетините във всички посочени в жалбата секции, се констатира, че резултатите като брой и отношение между тях потвърждават стойностите в изборните протоколи, аргументира се Гагов. При наличното законодателство и настоящата практика на Конституционния съд не се потвърждава логиката неправилно опаковани бюлетини, и то по начин, който да не компрометира вота, да се считат за достатъчно основание решението на Общинска избирателна комисия за избора на кмет на община Панагюрище да се обяви за недействително. Ето защо ще обжалвам решението по делото. Вярвам в независимата правосъдна система и в това, че тя ще удостовери, че панагюрци направиха своя нов избор. Време е тази система да докаже, че реформата започва със самите тях, и че вече не сме част от миналото“.

В обръщението си той уверява още, че случилото се няма да е пречка за нормалната работа в общинска администрация и традиционните мероприятия, които съпътстват предстоящите светли християнски празници.

Припомняме, че делото в Административния съд бе образувано по жалба на доскорошния кмет Никола Белишки, който на втори тур изгуби надпреварата само с 28 гласа разлика. При повторното броене на бюлетините бяха открити редица нарушения в секция 25, за които съдът прецени, че не позволяват да се отчете реалният резултат.