Китай започна провокативни двудневни военни учения около бреговете на Тайван. Пекин определи действията си като „строго наказание“ за „сепаратистките действия“ на самоуправляващия се остров. Според тайвански военни експерти ученията в четвъртък за първи път са симулирали пълномащабно нападение, а не икономическа блокада.

Ученията се провеждат три дни след встъпването в длъжност на президента Уилям Лай, който призова Китай да спре да заплашва острова и да приеме съществуването на неговата демокрация.

Пекин гледа на Тайпе като на отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде под контрола на Китай, но островът се възприема като суверенна територия.

Тайванското министерство на отбраната осъди китайските учения като „ирационални провокации“ и изпрати морски, въздушни и сухопътни сили, за да „защити суверенитета на острова“, заявиха от още от силовото ведомство.

Ученията се провеждат в района на главния остров и за първи път бяха насочени и към контролираните от Тайпе острови Кинмен, Мацу, Вучиу и Дунгин, които се намират в близост до китайския бряг, според карти, публикувани от Китайската народноосвободителна армия (НОАК).

С изпращането на военни патрули и на изток от Тайван Китай цели да покаже на Тайпе, че източната част на страната е изложена на риск от китайска атака, и да покаже на американците, че всяко усилие за снабдяване или подсилване на Тайван от изток може да стане жертва на китайски ракетни удари и военноморски атаки.

Островът разчита на силна военна и политическа подкрепа от САЩ, въпреки че по-голямата част от държавите по света не признават суверенитета на Тайпе, а застават зад позицията на Китай.