Едва ли има някой, който се съмнява в ценността на книгите като извор на познанието. Те са онези едновременно крехки и притежаващи безкрайна сила тела, благодарение на който ние хората в продължение на хилядолетия сме предавали своя опит и културната си традиция. Как иначе бихме могли да се възползваме от целия натрупан технологичен и мисловен напредък на нашите предци? В своя дебютен късометражен филм „Книга за Хората“ (2021), младия режисьор и сценарист Владислав Лаков възпява тази светиня на човешкия ум. Благодарение на платформата Кинематограф, гледаме филма онлайн.

Кадър от „Книга за Хората“

Страниците на историята се разгръщат на прага между семплата действителност и магическия реализъм и ни пренасят през последната седмица от летния стаж в затънтеното родно село на библиотекарката Славина (Моника Иванова), чиито вяра и идеализъм ще бъдат поставени под сериозно изпитание. Тя ще трябва да се изправи срещу Димитрова (Ирен Кривошиева) – директорката на местната библиотека, която въплъщава в своя образ заслепението и корупцията, както на идеологията, така и на целия бюрократичен механизъм. Лентата представя един светъл разказ за безкомпромисната вяра в идеалното, за силата на обединението и книгите, които не само разкрасяват света, но го изпълват със съкровен смисъл и превръщат живота в пълноценно и осъзнато пътешествие.

Кадър от „Книга за Хората“

Това разбира се е очевидно и от заглавието, но акцентът пада върху тях (книгите) като носители на морал, на дух, на характер, на най-съкровеното и най-есенциалното за нас като вид. Те не са само хартиени корпуси на познанието, те са портали към забравени светове и чувствителности, към душите на вече заминалите си, към ценностите, надеждите и уроците на предходните поколения. Трудът по написването, нуждата от четенето и благотворното влияние, което книгите оказват са доказателството, че си заслужава да се борим срещу разрушителните и егоистични сили, които могат да обземат човешката душа, те са бунтът срещу безсмислието и безличността.

Кадър от „Книга за Хората“

„Книга за хората“ е свеж и забавен поглед върху литературата като светиня на индивидуалността, смелостта и силния характер, които тя втъкава в нас. Един филм за деструктивното въздействие на цензурата, за съзидателното начало и за несломимостта на хората, които вярват в познанието. С приятна доза хумор, Владислав Лаков предлага един светъл, на моменти наивен, но все пак изключително хуманен поглед върху силата на словото и извечната му борба с несправедливостта, лицемерието и злобното невежество.

Впечатление правят визуалните метафори, задвижени безупречно от оператора Ангел Балакчийски. Целият филм е заснет в село Братя Даскалови, а голяма част от участващите не са професионални актьори. Те са местните, които прекрасно и автентично пресъздават атмосферата на малкото населено място. Един летящ старт в авторското кино за Владислав Лаков.

Гледайте филма сега, тук. 

Книга за хората
България
2021
23мин

Сценарий: Владислав Лаков
Режисьор: Владислав Лаков
Оператор: Ангел Балакчийски
Музика: Георги Стрезов

С участието на: Моника Иванова, Ирен Кривошиева, Марин Янев
Продукция: Хоумрън ЕООД – Владислав Лаков

Текст: Иван Врамин