Ако обичате филмите, които предизвикват онова специфично изтръпване и напрегнато очакване какво ще се случи, то този месец късметът е на ваша страна, тъй като ще имате възможността да посетите късометражната селекция „Български трилър“. Редакторският колектив на „Кинематограф“ е подготвил квартет от български късометражни филми за любителите на трилъра и съспенса в киното. Четири заглавия, вдъхновени от действителни случаи, разкриващи мрачната субреалност в България. Това са от онези брутални истории, за които чуваме по новините, но които някак минават покрай нас в необхватния медиен поток. Истории, които ще ви разтърсят с откровения си и суров разказ, сарказма и нелепите развои на съдбата и поне за момент ще ви провокират да погледнете извън комфортния „балон“ на вярата в емпатията и непременната справедливост. Датата на събитието е 19-ти май, часът – 20:00, а локацията – столичният „Бар Безкрай“.  

Премиера за вечерта е филмът „Дървояд“ на Кристиан Бозов, който ще бъде и специален гост на прожекцията за дискусия с публиката. Неговият филм ни запознава с историята на Дядо Матейко (Иван Савов), един самотен пенсионер, който живее в живописно планинско село, но едвам връзва двата края. Дребни мошеници, обвързани с местната корумпирана власт решават да му откраднат дървата за предстоящата зима, които той с мъка е събирал, за да му дадат урок. На прага на силите и вярата си, Матейко прибягва до крайни мерки, за да се опита да възстанови правдата.   

Другите заглавия, които ще бъдат показани са: „Не мигай“ на Мария Бобева – филм, в който един тийнейджър е подготвил необичайна коледна изненада – игра, която може да има смъртоносен край. „Нощна смяна“ и „Довиждане“ – два филма на режисьорския тандем Еди Шварц и Йордан Петков. Първият, ни запознава с незаконния добив на въглища в град Перник, така нареченото „черно злато“, а вторият – с германска двойка на втори меден месец, заедно с тяхната дъщеря, на мястото, където са се запознали 20 години по-рано – Слънчев бряг. След като бащата изчезва, съпругата и дъщерята си мислят, че може би се е запилял по еротични барове и те самите решават да се позабавляват.

За повече информация относно събитието и пълната програма на „Кинематограф“ можете да посетите – https://kinematograf.bg/programa