ООН и МААЕ трябва твърдо да настоят Русия да изтегли войските си от украинската Запорожка АЕЦ и да я предаде под контрола на специална комисия. Това заяви в Туитър Михайло Подоляк, съветник на президента на страната Володимир Зеленски, предаде БТА.

"Днешното съботно утро в много европейски градове стана възможно, тъй като вчера Запорожката АЕЦ по чудо не бе вдигната във въздуха. Русия превзе централата и организира опасни провокации", обясни Подоляк.

Лавров: В обхвата на военните действия на Русия вече влизат областите Херсон и Запорожие

Вчера руските окупатори четири пъти обстреляха Запорожката АЕЦ, повредиха високоволтов проводник, задейства се аварийната защита и един от трите работещи блока на централата се наложи да бъде изключен, напомня агенцията.

След обстрелите президентът Зеленски призова държавите по света да наложат строги санкции на целия атомен отрасъл на Русия. По думите му Москва трябва да носи отговорност дори само за това, че е създала заплаха за АЕЦ.

Запорожието е завинаги загубено за Украйна, твърдят местни управници

Във всички подземни помещения на Запорожката АЕЦ руски военни се крият от обстрели, а украинският персонал няма достъп до тях и затова е в опасност, съобщи междувременно най-големият производител на електроенергия в Украйна "Енергоатом".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм