Президентът на Украйна Володимир Зеленски представи решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за санкции срещу съпругата и дъщерята на руския външен министър Сергей Лавров.

Според текста на документа, публикуван на уебсайта на украинския държавен глава, на Мария Александровна Лаврова (родена през 1950 г.) и Екатерина Сергеевна Винокурова (родена през 1983 г.) са наложени лични санкции за срок от 10 години. В тях се предвиждат 13 ограничителни мерки, включително замразяване на активи и забрана за придобиване на поземлени имоти.

Руските военновъздушни сили патрулират по беларуските граници

Подобни санкции са наложени и на съпруга на Екатерина - Александър Винокуров (роден през 1982 г., бизнесмен и президент на Marathon Group).

По-рано Зеленски внесе решение на Съвета за национална сигурност и отбрана за налагане на санкции срещу съпругата на президента на Беларус Александър Лукашенко - Галина.

Според текста на документа, публикуван на уебсайта на украинския държавен глава, санкциите срещу Галина Лукашенко са наложени за 10 години. Те предвиждат 13 ограничителни мерки, включително блокиране на активи и забрана за закупуване на парцели.

Путин подари водка на Берлускони, ЕС твърди, че това е нарушение на санкциите

Със своите укази Зеленски е наложил санкции на 2507 физически лица и 1374 компании. Санкциите са наложени, наред с другото, на Държавния военнопромишлен комитет на Беларус, както и на Държавното външнотърговско унитарно предприятие "Белспецвнещехника", "Отбранителни инициативи" и "Научно-производствено предприятие ОКБ ТСП". 

На 9 юни украинският президент наложи безсрочни санкции срещу руския президент Владимир Путин и други руски лидери, включително срещу почти всички членове на руското правителство, между които Сергей Лавров. Общо бяха наложени санкции на 35 души.

ЕС готви нови санкции срещу Русия

По-рано в четвъртък пък руският президент Владимир Путин подари на бившия премиер на Италия водка за рождения му ден, което вероятно нарушава санкциите на Европейския съюз.

Говорител на ЕК потвърди пред германската агенция Bietigheimer Zeitung, че през април 2022 г. е взето решение да се забрани вносът на стоки от Русия към ЕС, като към това влизат и спиртни напитки, включително водка.

Съответното правно основание не предвижда изключение за подаръци. Държавите-членки отговарят за прилагането на санкциите на ЕС. Властите в Италия трябва да определят кой е отговорен за предполагаемото нарушение на санкциите.

Лукашенко подари трактор за 70-ия рожден ден на Путин

Берлускони каза, че Путин му е изпратил 20 бутилки водка за рождения му ден. С изявленията си за руския президент той отново подхрани съмненията относно решимостта на бъдещото правителство да предприеме действия срещу Москва.

Политикът, който навърши 86 години на 29 септември, заяви, че отново е в контакт с шефа на Кремъл, описвайки го като един от петте си най-добри приятели.

Европейската комисия не разглежда отделни случаи за това как ще се прилагат санкциите, заявава говорителят на ЕК. По отношение на нарушенията на санкциите те могат да бъдат докладвани на компетентните национални органи на държавите членки или анонимно чрез инструмента на ЕС за лицата, сигнализиращи за нередности.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм