Кевин Костнър не успя да сдържи сълзите си, след като филмът „Хоризонт: „Американска сага“ бе посрещнат с продължителни овации на 77-ото издание на кинофестивала в Кан, съобщи Би Би Си.

Актьорът се разчувства по време на седемминутните овации на премиерата на новия му уестърн.

„Съжалявам, че трябваше да ръкопляскате толкова дълго, за да разбера, че трябва да говоря“, каза Костнър.

„Такива добри хора. Толкова добър момент, не само за мен, но и за актьорите, които дойдоха с мен, за хората, които вярваха в мен, които продължиха да работят. Това е забавен бизнес и аз съм толкова щастлив, че го открих. Няма такова място като това тук. Никога няма да забравя това - няма да го забравят и моите деца.“

„Хоризонт: „Американска сага“ е проект, в който Костнър участва, режисира, съавторства, продуцира и финансира сам. 

„Беше трудно и не е свършило, защото трябва да намеря още пари, за да го финансирам и да изплатя дълговете”, каза Костнър пред „Ройтерс”.

Действието в „Хоризонт: Американска сага” се развива в продължение на 15 години - преди и след Гражданската война. Филмът разказва за предизвикателствата пред заселниците в американския Запад през 19-и век.

Седемминутни овации

Наред с червения килим, изгорелите от слънцето филмови критици и топлото розе, неловко дългите овации по време на премиерите са една от характерните традиции на филмовия фестивал в Кан.

Представяте ли си колко изтощително трябва да е да кимаш, да се усмихваш и да слушаш как хората ти ръкопляскат цели седем минути?

В Кан премиерите - или „официалните прожекции“ - се провеждат в Големия театър „Люмиер“, който побира повече от 2000 души. Правилото е, че всички трябва да бъдат с вечерни дрехи, а червеният килим, обграден от редици фотографи, допринася за шума. Друг ключов фактор е, че веднага щом се появят финалните надписи, оператор се втурва в „Люмиер“ и насочва камерата към основните членове на актьорския състав и екипа, след това на големия екран се показват кадри в близък план, на които те изглеждат горди, разплакани или смутени.

Това има двоен ефект - насърчава публиката да продължи да ръкопляска и прави изпитанието още по-неловко за гримасничещите режисьори и звезди. Тези кадри са и източник на много отегчени мемове на суперзвезди в социалните мрежи.