Годишният филмов фестивал в Кан винаги е зрелище, но изданието през 2024 г. може да се окаже най-взривоопасното от години насам. Червеният килим на 77-ия фестивал в Кан се разгръща на фона на война и протести. Движението #MeToo, което толкова бавно пусна корени във Франция, сега бързо раздира филмовата индустрия на страната. Фестивалните работници заплашват да стачкуват, съобщи „Асошиейтед Прес“.

Тази година ежегодното събитие ще предложи завладяваща смесица от нови филми, сред които „Емилия Перес“ на Жак Одиар (с участието на Селена Гомес и Зоуи Салдана) и „Доброта“ на Йоргос Лантимос (с Ема Стоун, Хънтър Шафър и Маргарет Куали). В журито участват още повече звезди от А класа - сред тях са актьорите Ева Грийн и Лили Гладстон, както и режисьорката Грета Гервиг.

Всяка година червеният килим в Кан е едно от най-големите събития за модните ентусиасти - и за това има основателна причина. По традиция главният герой на вечерите (от 14 до 25 май 2024 г.) е преди всичко модата и то звездната мода - на актьори, актриси, режисьори, модели и инфлуенсъри.

Миналата година Дженифър Лорънс, Сидни Суини и Виола Дейвис се появиха в най-добрите официални вечерни тоалети. 

Тазгодишният спектакъл не е по-различен. Филмовият фестивал в Кан е в разгара си, а звездите са в пълен състав.

Вижте някои от най-добри визии на червения килим от филмовия фестивал в Кан през 2024 г.

Селена Гомес доказа своята звездна класа

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездите31-годишната певица и актриса се появи в прекрасна черно-бяла рокля, докато пристигаше на премиерата на филма си „Емилия Перес“ в Кан в събота, 18 май.

Овациите може и да са нещо обичайно за премиерите, но в Кан обикновено те преминават без нито едно ръкопляскане. Не такъв беше случаят с „Емилия Перес“, който предизвика сърдечни аплодисменти дори от страна на цинични критици и журналисти.

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездитеГомес допълни визията си с голямо сребърно колие, различни пръстени и червен лак за нокти. Косата ѝ беше прибрана на конска опашка.

Кейт Бланшет

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездите

Австралийската актриса изглеждаше зашеметително, докато грациозно се придвижваше по червения килим за нощната премиера на „Слухове“.

Кейт заложи на металическите цветове, като избра рокля по поръчка на Louis Vuitton, която беше ръчно бродирана със златни микростъклени тръбички, които се простираха от украсените с кристали рамене.

Тя съчета визията си със златни сандали и бижута на Louis Vuitton, включително обеци Radiance от колекцията Spirit.

Публиката приветства черния хумор на филма, като се смееше през цялото време на късната прожекция. Въпреки че част от залата се изпразни, докато течаха надписите, по-голямата част от посетителите търпеливо изчакаха, за да отдадат почит на звездите на филма. Колежката на Бланшет от „Слухове“ Алисия Викандер не присъстваше на събитието.

Крис Хемсуърт и Аня Тейлър-Джой засияват на червения килим

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездите

Актьорът позира за фотографите при пристигането си на премиерата на филма „Фюриоза: Сага за „Лудия Макс“

Аня Тейлър-Джой 

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездите

Аня Тейлър-Джой беше топло посрещната от светкавиците на фотографите и виковете на публиката, която нямаше търпение да открие повече за новото филмово постапокалиптично приключение.

Ева Грийн

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездите

За фотосесията на членовете на журито Ева Грийн направи стъпка и повторение в структурирана визия на Vivienne Westwood.

Лили Гладстон

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездите

Лили Гладстон беше елегантна в рокля на Gucci, зашеметяващи платформи и чифт обеци с квилинг на Joe Big Mountain.

Алтън Мейсън

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездите

Алтън Мейсън се появяви на червения килим на 77-ия филмов фестивал в Кан, облечен в обгръщащ фигурата шедьовър.

За поредна година световноизвестният модел и моден титан Алтън Мейсън продължава да показва какво липсва на червените килими.

Вдигайки талията, тази грабваща визия се състоеше от широко оразмерено сиво двуредно яке с принт, съчетано с подходящ чифт оразмерени широки панталони, както и чифт заострени ботуши от змийска кожа. 

По червения килим в Кан 2024: Вижте най-впечатляващите визии на звездите

Кристоф Монтенез, Надеж Босон-Диане, Сухейла Якуб, Сандра Кодряну, Ноеми Мерлан и Лукас Браво привлякоха вниманието на червения килим готови да запознаят публиката с премиерата на „Жените на балкона“ (Les Femmes Au Balcon)

Снимки: Getty Images