В почти 99% от случаите, в които руски граждани търсят международна закрила у нас, чрез Държавната агенция за бежанците, получават отказ. Това коментира в ефира на Дарик адвокат Драгомир Ошавков "Фондация достъп до права - ФАР", който работи по няколко подобни случая.

По думите на неговия клиент - Ксения Глазунова, мотивите за отказа от страна на Българската агенция за бежанците напомнят старата руска фраза:

„Пак заповядайте, когато ви убият“.

Тя е била собственик на театър „31“ в Москва. Режисьор по професия и преподавател по актьорско майсторство. Не е съгласна с режима на управление в Русия и войната. Била е жертва на репресия, заради възгледите си. Пристига в България преди година.

Като човек на изкуството, Ксения или както е по-известна в артистична Москва Оксана, вярва, че социалните проблеми трябва да намират израз в творчеството.

„През последните години стана трудно за хората на изкуството в Русия. Усещаше се натиск. Името на театъра ми се асоциираше с номера на член 31 от руската Конституция, касаещ свободата на словото. Не беше умишлено, но така или иначе спектаклите, които поставяхме бяха обвързани със социалния натиск в обществото. Не съм правила политически театър. Но когато хората страдат, творците се ограничават и има политическа намеса в изкуството – на това се реагира“, споделя Ксения Глазунова.

Така попада в полезрението на властите. Постановките й започват да се отменят. Когато действията загрубели, Ксения Глазунова напуска страната. Пристига в Бургас за да работи свободно.

Желанието е да се отдаде на призванието си без страх за здравето, сигурността и живота на себе си и близките си.

Част от професионалните й ангажименти като режисьор изпълнява в момента онлайн и признава, че повече се притеснява за своите клиенти в Русия, които избират да продължат партньорството си с нея. За да им създава проблеми там, работи под чуждо име. 

В България Ксения започва да работи и в помощ на украинските бежанци. С началото на войната започва безплатни курсове за рускоговорящите, защото: „актьорското майсторство не е само визуално изкуство, а инструмент за психологическо здраве и помага за оцеляване в кризи. От там започнала да работи с бежанците в координация с организаторите на „H.U.G.S. Helping Ukraine“ и с бургаски организации, а дейността й се разраства.  

„Напольон също беше много обичан в Москва преди да пристигне там с войските си“ – така Ксения Глазунова коментира „тихата“ симпатия на сънародниците ни към режима на Путин. По думите й,

властта привлича хората, но не винаги те си дават сметка, колко опасна може да бъде силата й.

Убедена е, че „колкото по-духовни и свободни са хората в едно общество, толкова по-развито и цивилизовано е то“. 

В момента адвокат Драгомир Ошаквов обжалва решението на БАБ пред Бургаски административен съд. При необходимост следващата стъпка ще бъде Върховния съд. Според него най-тежкият вариант за нея, при изчерпване на административните възможности, ще бъде връщане в Русия.

Какво още споделиха двамата в ефира на Дарик, чуйте в звуковия файл: