„Една от основните задачи на кмета на населеното място е да се бори в интерес на населението, да показва присъствие и да защитава и отстоява исканията си. И когато си подготвен, имаш правилните подходи и решения, това ще бъде от изключително важно значение, за да постигнеш целите си. А аз вече имам поглед върху нещата и това само би било от полза за Скутаре“. Това заяви в предизборното студио на Дарик Катя Тодорова - кандидат за кмет на пловдивското село Скутаре, издигната от местната коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България - Земеделски народен съюз“.

Едва ли има човек в Скутаре, който да не познава Катя Тодорова. Тя е 37 години, живее със семейството си и децата си в селото, работи там, а активната ѝ дейност години наред за подобряване на живота на местните е нейна запазена марка.

Осигуряване на нужните средства за подобряване на състоянието на инфраструктурата в Скутаре, спиране на честите токови удари и ВиК аварии, разкриване на яслена група, видеонаблюдение и адекватен транспорт до Пловдив – това са основните приоритети на Катя Тодорова.

И за изпълнението им няма да пестя сили и време“, категорична е тя.

Най-сериозният проблем, както в повечето села, така и в Скутаре, е ужасната инфраструктура – голяма част от улиците са в окаяно състояние, липсват на тротоари, поддръжка на тревните площи на територията на селото и около него не е на ниво.

Детски площадки съществуват, но те изискват необходимата поддръжка. И тук възниква  проблемът как да се опазят вече изградените такива, а решението е създаване на система за видеонаблюдение, като по този начин ще се осигури спокойствие и сигурност на жителите на Скутаре, казва кандидатът за кмет на селото.

Огромен проблем е и недостатъчният транспорт. Съществуващата вече маршрутка № 8 не успява да поеме целия поток от пътуващи, защото обхваща няколко села и стигайки до Скутаре, много хора не могат да се качат поради липса на места.

Скутаре има здравна служба, но може да се помисли в посока подобряване условията на здравните услуги, казва още Катя Тодорова и един от начините за това е да бъдат осигурени две общински линейки - едната за спешни случаи, а другата - тип транспортна. Идеята е на местната коалиция, застанала зад кандидатурата на Катя.

Ако бъде избрана за кмет на селото, Катя Тодорова обещава, че ще реши и друг голям проблем на селото – липсата на яслена група. „Има възможност и необходимите условия в детската градина да бъде открита такава група, базата е нова и оборудвана, така че не е трудно това стане факт“, категорична е тя.

Кметът на населеното място има лостове и сам да решава наболелите проблеми на хората, без да чака финансиране от голямата община, казва още Катя Тодорова. И дава веднага пример: 

Става въпрос за контрола и поддръжката на чистотата. Разбира се иска се съдействие и от страна на жителите, които да се стараят да не замърсяват и при по-сериозни нарушения да се налагат санкции и глоби. Имаме няколко детски площадки, които са постоянно мръсни, само няколко часа след като е почистено и тук идва ролята и на системата за видеонаблюдение.Тя е успешно приложима  и по отношение на спазването на правила за опазването на обособеното за изхвърляне на растителни отпадъци места.  Изисква се и контрол и комуникация с фирмата превозвач на битовите отпадъци, за да изпълняват стриктно задълженията си. Още един проблем в Скутаре е чупенето на контейнерите и куп други неща, свързани със събирането“, подчерта Катя Тодорова.

„Със сигурност с контрол и съвместна работа ще има резултат, за да изглежда в бъдеще Скутаре едно по-красиво и приветливо село, с подобрен и завършен облик“, категорична е кандидатът за кмет на селото.

Цялото интервю на Искра Койчева с Катя Тодорова чуйте в аудиото: