“Трябва да се направи [реформа] в пенсионно-осигурителната система. Както в първи стълб, така и да се отговори на множество въпроси по отношение на втори стълб. Трети стълб вече е по-ясен. Но тук ще отбележа, че държавата и държавното обществено осигуряване заделят по 5% от парите, които са като трансфер от бюджета към държавното обществено осигуряване. Именно тук е въпросът да си отговорим дали средният темп на нарастване на осигурителните доходи е със същото нарастване на средният темп на доходността на пенсионните фондове.” Така започна разговора Любомир Каримански в сдутиото на Дарик и фиксира рисковете в пенсионната система, заради които може да се окаже, че наличието на втори пенсионен стълб може да доведе до по-ниски пенсии в бъдеще. Tой добави, че за да има смисъл от втория стълб, то доходите на средна годишна база от него трябва да нарастват по-бързо, отколкото средния осигурителен доход, който имаме.

Борисов: Категорично е ясно e, че с втория мандат правителство няма да има. Вероятността е нула

“И двете политически сили се обезсилиха взаимно. Обезсилиха се по простата причина, че толкова много искаха да се харесат на гласоподавателите и на хората, че направиха грешки в своите ходове. Всяко нещо си има процес и този процес има определени стъпки. Не беше обяснимо как така втората политическа сила представя кабинет преди първата политическа сила, под натиска на първата политическа сила. Това беше необяснимо”, заяви Каримански за позициите на двете водещи политически сили и допълни, че според него двете са загубили от липсата на приоритетни цели.

“И двете политически сили най-вероятно виждат изхода в избори. За да може едни избори да бъдат осъществени те правят всичко възможно да бъдат харесани, ухажват своя електорат и своите гласоподаватели”, заяви Каримански. 

Депутатите успяха да изберат членове на парламентарните комисии

“Не мисля, че е само от его. Егото го има безспорно, но по-скоро някак си заболяването ни се предава. То се прехвърли. То стана така, че тези, които бяха заболяли, заразиха и новите. Това за мен е вече видимо, поради това, че предложенията, които се правят и от едното и от другото място, било то за бюджета или някакъв тип реформи, точно в тази посока нито едните, нито другите тръгват да са по-обосновани и аналитични. Това точно ме кара да мисля, че заболяването на тези, заради които бяхме на площада, се прехвърли и върху новите”, коментира Каримански политическото его в момента.

След срещата с ГЕРБ: “Възраждане” виждат диаметрално различни приоритети

“Може би силният коз на ГЕРБ е, че те имат подготвени на експертно ниво достатъчно хора. Доколко те могат се еманципират от чисто политическата сила е друг въпрос. Но силната карта също е, че те с политическия си опит са доста по-обиграни и доста по-разположени да залагат капани”, обясни Каримански и продължи “На Продължаваме промяната силният коз е това, че все още има вярата и усещането, че те искат да подходят прозрачно. Дори и в наивитета има нещо красиво”, допълни той. “Но това е за една част от Продължаваме промяната. Зад другата обаче тегне някаква тъмна сила. И тази тъмна сила проличава тогава, когато наистина с неотстъпчиво его се подхожда към предложения или съгласия с ГЕРБ за определен тип условности, които се поставят.”

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм