Писателят Захари Карабашлиев изрази възмущението си, че по време на освещаването на знамето за пилона на Рожен, то е поставено на земята. 

“Все по-рядко влизам в социалните мрежи, но ей тази картина не знам как да преглътна. Едно национално знаме никога не бива дори да докосва земята. НИКОГА! Това би трябвало да го знае всяко дете. А тук е захвърлено като мръсно пране. Как стигнахме дотук”, пита реторично Карабашлиев.

На 111 метра се развя българското знаме от пилона на Рожен (видео)

За него “невежеството е национално предателство”. И както избира да го каже по-ясно, “простотията е национално предателство”.

Припомняме, че в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски" протойерей Иван Марински официално освети знамето, предвидено за пилона на Рожен. 

Българският трибагреник беше издигнат на 111 метра височина. Флагът е с размери 25 на 40 метра, а пилонът трябва да бъде открит официално днес, 13 юли, за Роженския събор.

Всички хотели в Смолянско са заети за Роженския събор, настаняват се хора в Кърджали и Хасково

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. км.

Откриват пилона на Рожен, създадена е временна организация на движението в района

"Освен че пилонът е белег на ниско самочувствие, ние имаме много с какво да се гордеем, но някак не обръщаме внимание на това, което вече съществува, нито се грижим за него – така отиваме в посока на декоративния патриотизъм", коментира Мария Касимова-Моасе, писател и журналист.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм