Българските рибари, чиито кораби остават задържани в пристанището в Констанца, все още не знаят в какво са обвинени. Това обясни пред БНТ Красимир Петров, един от капитаните. Разпитите им са продължили цял ден, но съставените протоколи са изцяло на румънски.

Среща в МЗ поради задържането на българските кораби в Констанца

„Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме адвокати. Служебният адвокат ми даде най-лошия вариант - до 100 000 лв. глоба и конфискация на кораба”.

И друг път е имало стълкновения между наши и румънски кораби, коментира още капитанът. Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождаването на моряците румънците заявили, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

Според Петров реакцията на българските институции е била изключително адекватна. Рибарите обаче са поискали оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, защото с изказването си е показа, че не е готова за Европейския съюз. 

Доц. Стаматова: В ИАРА няма официален доклад за задържаните кораби

„Не може юрист, който е преподавател, да се изказва, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е директор на ИАРА не е разговаряла с нито един рибар".

Адвокатът по морско право Димитър Димитров коментира, че няма никакви основания за арестуването или конвоирането българските кораби и екипажите им, защото като страни членки на ЕС България и Румъния имат равен достъп до водите.

Новините от Варна