Кание Уест, познат още като Йе, се е съгласил да закупи самопровъзгласилата се за “непрекратяема” социална медийна платформа Parler, обявиха от компанията.

Ограничиха акаунтите на Кание Уест в Twitter и Instagram за антисемитисъм

Миналата седмица акаунтите на звездата в социалните мрежи Туитър и Инстаграм бяха спрени, след като той публикува антисемитски съобщения, пише Би Би Си (BBC). 

Кадри показват как Пелоси търси помощ по време на бунтовете в Капитолия (видео)

Parler се използва предимно от американските консерватори. Платформата се описва като алтернатива на “свободата на словото” на основните платформи.

Главният изпълнителен директор на компанията Джордж Фармър коментира сделката: “Йе никога повече няма да се страхува, че ще бъде премахнат от социалните мрежи”.

Не се разкриват условията на сделката, като се очаква тя да бъде завършена в последното тримесечие на 2022 г.

Adidas преразглежда партньорството си с Кание Уест

Parler загуби част от популярността си през последните месеци. Платформата стана актуална след президентските избори в САЩ през 2020 г.

Според Sensor Tower миналия месец приложението е било свалено 90 000 пъти в световен мащаб. За сравнение Туитър има 9 милиона изтегляния.

Йе, който промени името си през 2021 г., сподели следното: “В свят, в който консервативните мнения се смятат за противоречиви, трябва да сме сигурни, че имаме правото да изразяваме свободно себе си.”

Акаунтът му в Инстаграм беше спрян, след като обвини рапъра Диди, че е контролиран от евреи. Той се завърна в Туитър, откъдето също беше отстранен.

Parler е основана през 2018 г. и е базирана в Нашвил, Тенеси. Според данни на платформата те имат 15 милиона регистрирани потребители.

Последователите на Ким Кардашян я съдят за 40 милиона долара заради измама

Това е едно от множеството приложения, които са насочени към консервативните потребители. Сред тях е и подкрепяната от Доналд Тръмп платформа Truth Social.

Много от най-известните американски консерватори, сред които политици и телевизионни фигури, имат акаунти в Parler. Но в приложението има и американски крайнодесни групи, които са били изхвърлени от други платформи.

Във видеото към статията можете да видите как Пелоси търси помощ по време на бунтовете в Капитолия

След щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. платформата беше отстранена от “Ап-сторовете” на Гугъл и ”Епъл” поради невъзможността на Parler да контролира съдържанието, публикувано в платформата. Имаше разкрития, че част от хората, участвали в щурма, са публикували видеа и снимки в платформата.

Parler все пак беше върната в “ап-сторовете” след промени в ръководството и политиката за модериране на съдържанието.

Превод: Илина Стоянова 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм