Покана за среща във  ВМЗ Сопот до края на утрешния ден са отправили с писмо до вицепремиера Корнелия Нинова синдикатите, заради смяната на борда на директорите на завода. Ако това не се случи, от „Подкрепа“ и КНСБ в предприятието обмислят протестни действия.

Като причини за промените в ръководството Нинова посочи загуби от над 1 млн. лева първото тримесечие на 2022 г., както и не внесения от предприятието държавен дивидент.

От ръководството на ВМЗ Сопот опровергаха твърденията на Корнелия Нинова.

ВМЗ-Сопот е на път да отчете рекорден приход през 2022 г, се казва в позиция на Съвета на директорите на дружеството. От там са категорични, че в публичната позиция на Корнелия Нинова са изказани поне три неверни твърдения.

ВМЗ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиерът Нинова, а от малко над 1 млн. лв. Да бъде избегната загубата през тази много тежка за бизнеса година е станало възможно и благодарение на работата на същия съвет на Директорите, който е ръководил предприятието през последните два месеца на 2021.

Тези данни са публични и лесно проверими, посочват от дружеството и допълват, че за първите месеци на 2022 г. са подписани нови договори за над половин милиард лева. Само от авансите по тях са разплатени стари задължения на „ВМЗ“ за над 30 млн. лв., които предходни ръководства са отлагали. Към днешна дата Дружеството няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно средства за обезпечаване на дейността и изпълнение на така необходимата програма за модернизация. Плащанията до края на годината ще бъдат в пъти повече.

По отношение на дивидента, от Съвета на директорите на предприятието посочват, че още на 20 април 2022-ра Годишният финансов отчет на „ВМЗ“ е изпратен за одобрение на Държавната консолидационна компания (ДКК), но оттогава до този момент становище не е дадено, което блокира и изплащането на дивидента към държавния бюджет.

От ВМЗ твърдят още, че всичко това е известно на Държавната консолидационна компания, собственик на завода, и цитирам: буди недоумение защо са предоставили грешна информация на ръководството на икономическото министерство.

От предприятието допълват още, че всъщност в решението да се продават обособени части от завода по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, отколкото сегашният Съвет на директорите на „ВМЗ“, тъй като то е взето от Народното събрание през 2019 г., когато Корнелия Нинова е била народен представител и може да се проследи как и дали е гласувала това решение.