Канабисът става легален в Германия. Обществената консумация ще бъде разрешена, стига да не е в полезрението на деца. Не по-късно от 18 месеца от влизането в сила на закона трябва да бъде представена първоначална оценка за това как той се отразява на защитата на децата и младежите. Със закона за канабиса ние най-накрая създаваме съвременна политика за наркотиците, заявиха от управляващата коалиция.

Марихуаната остава забранена за непълнолетни, но вече хората над 18 години ще могат да притежават малки количества за лична употреба. От 1 април възрастните ще могат да отглеждат до три растения за лична употреба и да притежават по 50 грама в домовете си и 25 грама на обществени места.

На специални организации за канабис ще бъде разрешено да отглеждат и купуват растението  от 1 юли. В тях ще могат да членуват до 500 души.

„Целта е да се пресече черният пазар и престъпленията, свързани с наркотици. Да се намали количеството на търговията и броят на употребяващите“, каза германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах преди гласуването.

Пушенето на марихуана в близост до училища, детски и спортни площадки остава забранено. Пазарът ще бъде строго регулиран, така че намирането и купуването няма да бъде лесно.

„Защитата на децата и младежите стои в основата на този закон. Никой не бива да го разбира погрешно - употребата на канабис се легализира, но това не означава, че тя не може да бъде опасна“, добави Лаутербах.

Новият законопроект не срещна одобрение от страна опозицията.

„Вместо да защитава децата и младите хора, коалицията действа като държавен дилър на наркотици“, каза депутат от християндемократите.

Така Германия става третата страна в Европа след Малта и Люксембург, която легализира марихуаната за развлекателна употреба.