На 31 май /сряда/ от 10.30 до 12.30 ч., пред сграда на Община Котел ще се проведе кампания на Регионална здравна инспекция Сливен. Тя е посветена на Световния ден за борба с тютюнопушенето, а всеки желаещ ще може да направи безплатно измерване на въглеродния монооксид (COppm) в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта. В измерването могат да се включат както активни, така и пасивни пушачи, съобщават от РЗИ- Сливен.

Целта на кампанията е да повиши осведомеността относно вредите и последиците от употребата на тютюн, излагането на вторичен дим и мотивиране за отказ от тютюнопушене.

Тази година мотото на тематичния ден е: „Отглеждайте храни, а не тютюн!“. С него се цели да се повиши осведомеността относно алтернативното производство на култури и възможностите за маркетинг на тютюнопроизводителите, както и да се насърчи отглеждането на устойчиви земеделски култури, свързани с изхранването на населението по света.

В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.