Доброволците от Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" инициират дарителска кампания за закупуване на индустриален дрон с термална камера, който съкращава времето за издирване на пострадали, локализира пожари и наводнения, пренася необходими медикаменти преди достигане на спасителни екипи. Подобни устройства предоставят записи и кадри, които имат голямо приложение за спасяването на животи в усложнени условия - през тъмната част на денонощието, скрити от предмети или затрупани в сгради, на труднодостъпни тъмни и гористи райони. 

Дронът, който цели да закупи Сдружението, притежава високочувствителна термо камера и две спомагателни камери, лети при температури от -20°С и има около 40 минути полетно време с един комплект батерии. Моделът е използван в много от европейските спасителни екипи, а устройството ще бъде подкрепено от специално приложение за безпилотни дронове за помощ при планиране и осъществяване на спасителни операции при извънредни ситуации.  

За да може Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" да се сдобие с подобно устройство са необходими 26 000 лв. – сума, която е непосилна за доброволната формация. Затова членовете ѝ инициират дарителска кампания, с която да се осигури закупуването на дрон с термо камера, обучение на 15 професионалисти в 4 екипа от професионални и доброволни направления и 3 тренировъчни акции на терен. Дронът ще бъде позициониран в гр. Пазарджик, но ще се ползва при поискване в цялата страна с пилот на Сдружението.

Кампанията се организира в партньорство с Фондация BCause, на чиято платформа може да намерите информация за дарителската ни кампанията - https://rb.gy/ydp62d и DMS - https://rb.gy/8mx9k4.

От почти 10 години Сдружението оказва жизненоважна помощ на туристи, изчезнали и засегнати от бедствия и катастрофи хора. През годините доброволците участват в различни акции, в които издирват и откриват хора в беда; локализират пострадали и осигуряват безопасното им транспортиране до медицински екипи и органи на реда; участват в гасене на пожари и помощ при спасяване на пострадали граждани; подпомагат разчистване след наводнения и др. Сдружението се включва активно с оказването на помощ на бедстващите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия в началото на 2023 г., за което получава и отличие от Министерство на младежта и спорта. Групата приятели от туристи, пещерняци, ориентировачи, планинари и активни граждани, която се събира през 2015 г. постепенно се увеличава и днес вече наброява над 40 души с различен опит и професии.

Сред най-важните неща обаче, освен желанието и опита в издирвателните акции, се оказва техническото обезпечаване. То има ключово значение за бързото реагиране и откриване на пострадалите, съобщават от пресцентъра на Община Пазарджик. Ето защо Сдружението отправя апел към гражданите да ги подкрепят за закупуването на дрона, който може да има решаваща роля за спасяването на животи в критични ситуации.