В сряда, 15 ноември от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои концерт с най-красивите камерни произведения от Бах, Верачини, Рахманинов, Пипков.

В този концерт, Стефан Бояджиев, който е хоров и оркестров диригент в Държавна опера – Варна ще се представи като пианист. Той завършва НУИ „Добри Христов“ в родния си гр. Варна със специалност пиано. Следва в Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, където профилира хорово и оркестрово дирижиране. Освен концертите с щатния симфоничен оркестър при НМА „Проф. Панчо Владигеров“ има разнородни изяви и в Музикален театър „Стефан Македонски“, Старозагорска опера, с Пазарджишкия и Врачанския симфонични оркестри, Симфониета – Видин, Софийски духов оркестър. През 2013 г. получава магистърска степен по оркестрово дирижиране в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив при Маестро Георги Димитров. От 2013 г. работи като хоров и оркестров диригент в Държавна опера гр. Варна. Постепенно в репертоара си натрупва оперни, оперетни и кантатно-ораториални заглавия като Макбет, Трубадур, Вълшебната флейта, Любовен еликсир, Луд гидия, Царицата на чардаша, Графиня Марица, Веселата вдовица, Българи от старо време, Кармина Бурана. Дирижира също и симфонични концерти, оперни и оперетни гали и др. През 2013 и 2014 г. е солист-пианист в Концерт за пиано и оркестър №2 на Рахманинов под съпровода на оркестъра на Варненската опера. Дейността му в родния град включва също и изяви като концертиращ солов и камерен изпълнител, както и акомпанятор на певци и инструменталисти.

Божидар - Матео Бенев свири на цигулка от 5 годишен. Завършва НУИ „Добри Христов“ Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Дипломира се в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това, чрез конкурс влиза в състава на Варненската филхармония, където е помощник – концертмайстор и концертмайстор. От 2013 г. е в Български камерен оркестър – Добрич, където изпълнява и солови партии. Концертира активно в камерни състави и изнася и солови рецитали. Партнирал си е в различни формации с колеги-музиканти от водещи европейски оркестри, някои от които Концертгебау–Амстердам, Радиооркестъра на Париж в Международния фестивал Варненско лято. Участвал е активно в майсторски класове на изтъкнати цигулкови педагози. Завоювал е престижни награди от различни конкурси: Най-добро изпълнение на творби от Моцарт, 1996 г., Най–добро изпълнение на творба от Виенявски, 2003 г., Лауреат на Чешки конкурс под патронажа на генералния консул на Република Чехия в България, Лауреат  на 14-ти Академичен конкурс „Бах и неговото съвремие", Грамота за високи постижения в областта на музиката от кмета на гр. Добрич, 2002 г., Първа награда от МММК „Надежди, таланти, майстори", 2018 г. /и като солист и в камерно дуо/. Притежава богат и разнообразен репертоар.

ПРОГРАМА:

Йохан Себастиан Бах - Шакона

Франческо Верачини - Концерт – соната за цигулка и пиано

Сергей Рахманинов - Серенада за цигулка и пиано;  Соната за пиано № 2

Любомир Пипков - Пасторал

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“ понеделник – четвъртък 10.00 – 18.00 ч.