Избирателната активност в община Кърджали към 17 часа е 42, 72 процента или 27 403-ма избиратели от общо 64 500 са упражнили правото си на глас до този час. Това съобщи председателят на ОИК Кърджали Александър Ставрев.

Той уточни, че в комисията са постъпили 5 жалби за нарушения на изборното законодателство, които и в момента се проверявали.

В една от тях, подадена от политическа сила, участваща в изборите, се твърди, че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изборния ден заедно с кандидат за кмет,  охранители на НСО и служебни коли със софийска регистрация, обикалят в квартал „Боровец“, както и секции в ОУ „П.К.Яворов“ в същия квартал и провеждат агитация, използвайки държавен ресурс.

Председателят на ОИК Александър Ставрев заяви, че жалбата е отхвърлена като неоснователна и недоказуема.   

В друг от сигналите става дума късане на предизборни плакати. В трети се алармира, че в изборна секция в село Резбарци кандидат за кмет и секретарката на кметството водят предизборна агитация. В четвърти сигнал се посочва, че на избиратели се отказва да се допускат до гласуване при различие във имената по избирателен списък и лична карта. В друга жалба се посочва, че длъжностни лица не са назначени по съответния законов ред. Всички жалби са отхвърлени от ОИК като неоснователни и недказани.