Руският балтийски ексклав Калининград се сблъсква с наложените от Европейския съюз квоти за санкционирани стоки, които може да внася през Литва от континентална Русия или Беларус, заяви губернаторът на региона, предаде БГНЕС.

ЕС: Литва трябва да разреши железопътния транзит на руски стоки към Калининград

През юни Литва разгневи Москва, като забрани сухопътния транзит на стоки като бетон и стомана към Калининград, след като санкциите на ЕС срещу тях влязоха в сила.

Като част от споразумението, постигнато през юли, ЕС наложи ограничения на обема на тези стоки, преминаващи по суша между Калининград и континентална Русия или Беларус, въз основа на средните обеми за последните три години, за да предотврати използването на Калининград за избягване на санкциите.

Руски хакери с ултиматум към Литва: Имате 48 часа да деблокирате Калининград

Губернаторът на Калининград Антон Алиханов изчисли, че ограниченията позволяват на Русия да превозва общо около 500 000 тона стоки, подлежащи на санкции, в двете посоки всяка година. Той обаче заяви, че някои от квотите вече са достигнати, което прави невъзможно за Калининград да внася цимент от Беларус, който досега е бил около 200 000 тона годишно.

Москва твърди, че търговията с нейната отдалечена територия не бива да се ограничава.

"Днес ние вече сме изчерпали ограниченията, определени от европейците за превоз на стоки по железница: например някои видове желязо, стомана, петролни продукти, торове, антифриз и дървен материал", цитират руските информационни агенции изявлението на Алиханов на заседание на дискусионния клуб "Валдай".

Бившият посланик на Русия в Литва заяви, че макар транзитното споразумение да е помогнало да се избегне "най-лошият сценарий", ситуацията е "далеч от нормалната".

Алексей Исаков, експулсиран от Литва през март, бе цитиран от външното министерство да казва, че квотната система е "груба намеса във вътрешните работи на нашата страна".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм