„Днес всеки от нас е свободен, но сме оковани в своето безразличие и разделение. Обръщаме гръб на заветите на Левски и ежедневно се караме и спорим. Замисляме ли се какво ни липсва? Имаме свободата да правим избор, да работим, да пътуваме свободно и въпреки това не оценяваме онова, което имаме. Поведението ни е лош пример към нашите деца. Време е да се опомним и да покажем, че сме мъдър народ. Трябва ни много малко, за да бъдем достойни наследници на Левски – да сме активни и да пазим земята на предците ни, а не да я скверним. Ние политиците сме първите, които трябва да си кажем кривиците, да си простим и заедно да продължим да работим за България. Аз вярвам, че можем да го направим!

Скъпи съграждани, нека пазим заветите на Левски! Дълбок поклон и вечна памет на всички български герои, дали свободата си, за да ни има! Да живее България!“ - каза кметът Калин Каменов в словото си по повод 151-та годишнина от обесването на Васил Левски.

Възпоменанието започна с панихида в църквата „Св. Възнесение“ и продължи с минута мълчание пред паметника на Апостола на българската свобода.

В знак на признателност пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.

На събитието присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов, областният управител Надя Донкинска, председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов и общински съветници, заместник областният управител Николай Николов, ръководният екип на местната администрация, ръководители на образователни и културни институции, ученици и граждани.

Участие в отбелязването на 151-та годишнина от гибелта на Апостола, организирано от Община Враца, взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие 1869” и ученици от Иновативно основно училище „Васил Левски“.