На много сериозен интерес се радва календарът с пожарникарите, които се снимаха благотворително. Продадени са вече 1500 бройки от годишника, като интересът разбираемо е най-голям от страна на дамите.

Пожарникарите не са имали нужда от убеждаване, за да се включат в проекта. Това, че е за благотворителна кауза, още повече е мотивирало огнеборците. Фотосесията е направена в Центъра за специализация и професионална подготовка по пожарна безопасност и спасяване във Варна. Снимките са продължили около 6 часа, разкри софиянецът Димитър Лилов, който е лице на месеците август и декември.

За Димитър Лилов не е било никакъв проблем да жонглира с горящи топки, тъй като е бил със специални ръкавици

За подбора на огнеборците е бил отговорен Янко Аговски от Оряхово, който позира за месец май. Пред Дарик той обясни, че 11-те герои от календара са от различни части на страната. Освен благотворителност, идеята е да се популяризира професията на огнеборците с атрактивни кадри от тяхното ежедневие и битката им с огъня.  

Антон Маврудиев е лице на месец април

Годишникът с огнеборците  се поръчва основно от жени, но има и мъже, които го взимат за подарък на своите половинки, разкри Владислав Николов, председател на варненското сдружение "Аз Вярвам и Помагам" - организацията, основен двигател на благотворителните кампании за събиране на капачки и стотинки.

„В държавни институции на много високо ниво поръчаха десетки календари за подаръци на свои служители и партньори. Зад всичко това стои най-вече благотворителността. Хората разбраха, че по този начин в момента могат да помогнат много на кампанията ни и заедно с това да вземат нещо, което във времето ще окаже огромно влияние като сантимент, защото такъв календар втори път няма да има”, сподели Николов.

Преди дни няколко от пожарникарите, позирали за календара, се срещнаха с областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева

Наскоро колекционерски брой от календара с автографи на снималите се пожарникари бе разигран на търг и продаден за 800 лева. Иначе лъскавото издание се предлага срещу минимално дарение от 20 лева. Всички събрани средства от разпространението отиват за каузата на "Аз Вярвам и Помагам".

Поръчката на календарите става само чрез фейсбук страницата „Аз Вярвам и Помагам”. До няколко дни ще излезе последният тираж от 500 броя. Съвсем скоро предстои да бъде публикувано и видео от бекстейджа с кадри около снимачния процес.