Президентът на САЩ Джо Байдън ще замине в сряда за Уилмингтън, Делауеър, където се проведе съдебният процес срещу сина му Хънтър. Той беше признат за виновен за незаконно притежание на оръжие.

От Белия дом съобщиха че поради тази причина е направена промяна в официалния график на президента.

След като стана ясно, че синът му е признат за виновен, президентът Байдън каза, че ще приеме изхода от процеса и "ще продължи да уважава американското правосъдието, докато синът му Хънтър обжалва".

Демократът все пак допълни, че той и първата дама са горди с Хънтър, който се пребори със зависимостта си от наркотиците през 2019 г.

"Джил и аз винаги ще подкрепяме Хънтър и останалата част от семейството ни с нашата любов и поддръжка. Нищо не може да промени това", посочи още Байдън.

Хънтър Байдън излезе с изявление, в което се посочва, че е разочарован от изхода на процеса, но в същото време благодарен за подкрепата на семейството и приятелите си. Неговият адвокат каза, че заедно с клиента му "ще продължат да използват активно всички възможни юридически инструменти".

Припомняме, че всички три обвинения - едно за незаконно притежание на оръжие и две за даване на неверни показания, са свързани с направената от него покупка на револвер в оръжеен магазин в щата Делауеър през октомври 2018 г., който той е държал около 11 дни.

Във формулярите, попълнени от него при закупуването на оръжието, той твърди, че не употребява наркотици и не е зависим, което впоследствие се оказва лъжа, припомня Ройтерс. Хънтър признава, че по същото време се е борил със зависимостта си към крек и кокаин.

Пистолетът пък е открит, захвърлен в магазин за хранителни стоки в Делауеър.

Прокурорите ще могат да се позоват на показанията на свидетели, сред които и бившата съпруга на Хънтър, мемоарите му от 2021 г., в които той описва зависимостта си от наркотици, както и на негови лични текстови съобщения и разговори.