Краеведи, ученици и хора, които търсят информация за имоти. Това са най-честите посетители в Държавен архив- Варна. От предприятия в региона също търсят информация във връзка с тяхната дейност, разкри началникът на Държавен архив-Варна Владимир Владимиров.

Няма рязък скок на посетителите в архива, както е било по време на реституцията. Тогава 99 на сто от търсенията са били свързани със земи, посочи Владимиров.

По повод Международния ден на архивите, варненският отдел връчи годишните си награди. Пенсионираният учител по български език и литература Маргарит Мерджанов бе отличен като читател на годината. Като изследовател на историята на Варненската мъжка гимназия Мерджанов е посещавал двуетажната сграда на ул. „Преслав“ № 52 стотици пъти.

За приятел на варненския отдел на Държавния архив бе отличенo Регионално управление на образованието. Началникът на РУО Ирена Радева разкри, че всички училища в областта имат събрани колекции за това каква е историята на училището. През миналата година учениците са били провокирани да потърсят документи покрай конкурс за есе на тема „Моето училище“.

„Те извършиха една истинска изследователска дейност в Държавния архив. За тяхна изненада откриха много документи и нови неща, които не са знаели за своите образователни институции“, посочи Радева (крайната вдясно на снимката долу).

Призът за дарител на годината бе връчен на Регионалната нотариална колегия, която е първата у нас, предала документи на Държавния архив.  Нотариусите предават на архива всичко, което не е за унищожаване, разкри председателят на колегията Диана Бейлерян (втората от дясно наляво на горната снимка). Тя обясни, че нотариалните актове не се унищожават. Те се съхраняват сто години при нотариусите и след това се предават в Държавния архив. По този начин във Варненския архив са попаднали и се пазят нотариални актове от началото на миналия век и дори крепостни актове.