държавата в края на 50-те и началото на 60-те години има голяма финансова криза. В този момент Политбюро решава, че трябва да намери някакъв икономичекси път напред. Проф. Иван Попов е бил правилният човек на правилното място. Той, понеже има връзки със западния свят, е сложен в ректората като ректор на МЕИ София и после се вдига доста главоломно - първо в Комитета за научен прогрес и после в Политбюро. Той успява да накара Политбюро да повярва, че една държава с малко ресурси трябва да се концентрира върху човешкия ресурс, а електрониката е нещо, което можеш да развиеш с човешкия ресурс".

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

Това разказа в предаването "Дребният шрифт" д-р Виктор Петров. Неговата книга Balkan Cyberia (Balkan Cyberia: Cold War Computing, Bulgarian Modernization, and the Information Age Behind the Iron Curtain) разказва историята на българската комптърна индустрия. Дебютната академична монография ще бъде издадена от Масачузетския технологичен институт и ще излезе през юни.

Д-р Виктор Петров обясни още, че към 80-те години в България вече има опит програмирането да се остави дори на по-масово ниво, да се въвлекат много повече хора в него.

Целия разговор с д-р Петров чуйте в прикачения звуков файл. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм