Времето никога не спира. Винаги си отива, но в следващия миг отново идва. И не на последно място: времето рядко стига. Хубавото е, че за къса вечер с късо кино винаги се намира време, а в случая колегите от “Кинематограф” ни подаряват поредната селекция от филми с хипнотично въздействие. От 20:00 ч. в топлата софийска вечер на 7 юни ще ви очакваме в Cine Grand, където заедно да НЕ поглеждаме към часовниците си и да се потопим в екранизацията на тази абстрактна концепция, наречена “Време”.

Непоколебима е грижата ни към времето — дали ще е под формата на организация на собствения ни живот, или под ръководството на смяната на ден с нощ, човекът от няколко века напасва своето съществуване според стрелките на часовника. Тоалетите ни се менят заедно с часовете (от дънки на пижама), храненията са кръстени така, че и непознатият да знае кога сме яли (от закуска на обяд), а думите “рутина” и “разнообразие” назовават отношението ни към секунди и минути. Обсебеността ни е симптом на непрестанни планове за настояще и бъдеще, които, разбира се, имат за мисия да уплътнят дарените ни години със смисъл и привързаност към поне няколко души и неща.

В няколко сюжета от събитието ще се запознаем с онези хора, чиято отдаденост на времето поддържа илюзията, че имаме контрол над него: часовникарите. Една от тези истории е и акцент на програмата, а именно документалният филм “Тик Так” на Ярослав Ставрев, който ни пренася сред зъбците на градския часовник в Кюстендил. Там се запознаваме с механика Генчо Яновски и неговата любов към часовникарството, незаменима дори в лицето на архаичната натура на занаята.

Специални гости на събитието ще са режисьорите Ярослав Ставрев и Ради Стоянов, вторият от които е създател на другия гвоздей на вечерта: сюрреалистичният филм “XVII” със специалното участие на Владо Пенев. Няма да отлепим поглед от екрана, докато не разберем какво се случва, щом лъч надежда успее да пропука отчаяната решителност на един бизнесмен.

От “Кинематограф” са подготвили заглавия и от Канада, Великобритания и САЩ. Докато преминаваме от натурализъм през анимация и научна фантастика, ще се потопим в блаженството на настоящия момент. Поне веднъж да не мечтаем за машина на времето…

Програма и билети на https://kinematograf.bg/programa

Текст: Анита Кацарск

Снимки: Кинематограф