Gap year, с най-коректен превод на български "свободна" или "ориентировъчна" година, е възможността учениците да отложат кандидатстването си в университет след 12-ти клас. Често завършващите не знаят какво и къде искат да следват, нито пък с какво желаят да се занимават в бъдещето си. По време на "свободната година" младежите могат да си вземат известно време, за да се ориентират и да решат кое е най-доброто за тях.

"Да работят, да пътуват, да посещават езикови курсове. Така те се ориентират правилно към по-нататъшния път в живота си, за следването, преориентират се, разширяват хоризонта си, запознават се с други езици, култури. Надникват в реалния трудов процес", обясни в предаването Сиеста по Дарик радио директорът на началното училище към Deutschе Schule в София Сузан Бендикс.

„Свободна” или „ориентировъчна” година е алтернативен вариант за завършващите 12 клас

В Западна Европа и Америка младежите често решават да си вземат подобна "свободна" година. В България тя не е особена разпространена:"В България често учениците се хвърлят да следват нещо, което не довършват, защото губят интерес", коментира още Бендикс.

Естер Багински е на 19г. и е от Германия, прекарва своята "свободна" година, пътувайки из Източна Европа и работейки доброволно с ученици. Преди да завърши училище се е насочвала към правото, в края на свободната си година, обаче, решава да кандидатства политически науки. Признава, че "свободната" година крие и риск: "Трудно е да решиш какъв gap year искаш да направиш, а това създава опасността да си изгубиш времето и да не свършиш нищо полезно. Лично за мен, осъзнах, че работата с децата не е била моята мечта, но това също е добре, защото съм по-осъзната."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм