Към конкурсите за влизане в специалните части на Българската армия интерес проявяват както мъже, така и жени. Те полагат еднакви изпити, като изискванията за физическа подготовка тази година бяха завишени.

15 кандидати преминаха успешно конкурсите за прием в Специалните сили на Българската армия

В силите за специални операции се търсят мотивирани, интелигентни хора в добра физическа форма, заяви пред Дарик радио и.д. командир на Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на Съвместното командване на специалните операции майор Петър Влахов. 

Снимка: СКСО 

Задачите към кандидатите включват лицеви опори, коремни преси, крос, ускорено придвижване на дълго разстояние с тежка раница за норматив от време. По думите на майор Влахов изпитите са за хора със средно ниво на физическа подготовка, а максималната физическа форма се постига след това.

За да бъдат допуснати до изпълнение на реални задачи, командосите трябва да се докажат в своята подготовка, която преминава през няколко етапа. Освен начална военна подготовка тя включва скокове с парашут, дневни и нощни преходи с тежко снаряжение, преодоляване на водни препятствия след голямо физическо натоварване.

Още за това как се влиза в Специалните части и какво включва подготовката на командосите чуйте от интервюто на Маргарита Колева с майор Петър Влахов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм