Използвате салфетката си в ресторанта погрешно, но експертът по етикет Уилям Хансън може да помогне.

Г-н Хансън е създал видеоклип в TikTok, който има над 670 000 гледания, и в който обяснява какво трябва и какво не трябва да се прави със салфетките.

@williamhansonetiquette Definitely don’t fold it into a swan (common!). #dining #etiquette #williamhanson ♬ Move on Up - Curtis Mayfield

Във видеото, публикувано и в Instagram профила на г-н Хансън, той обяснява, че когато ставате от масата в ресторанта и възнамерявате да се върнете - например за тоалетна - салфетката се поставя на седалката ви или на подлакътника на стола, ако има такъв.

Професионален съвет - никога не я поставяйте на облегалката на стола.

Г-н Хансън продължава: "Ако си тръгвате от масата, защото сте приключили с храненето, тя се поставя на чиста купчина от лявата страна на масата. Не е необходимо да я сгъвате, както сте я намерили."

И г-н Хансън добавя в заглавие: "И със сигурност не я сгъвайте в лебед - обичайно!"

Когато поставяте салфетката на масата, когато приключите, има ли места по масата, които са забранени?

Г-н Хансън казва: "Да, избягвайте всичко, което е в чинията или върху приборите за хранене. Нужна е само празна повърхност - обикновено това е мястото вляво от чинията за хляб, когато сте започнали да се храните, но това място ще бъде почистено след първото или основното ястие."

Същите правила важат ли за хартиените салфетки?

Г-н Хансън казва: "По принцип да. Хартиените салфетки са склонни да се разнасят, особено когато се храните на течение или на открито. Добре би било да подпъхнете салфетката под чинията си, когато приключите, за да я прикрепите."

Ако по салфетката има трохи, какъв е етикетът за изхвърлянето им?

Г-н Хансън отговаря: "Може да ги избършете внимателно на пода, но само ако са няколко. Ако не, оставете ги там и внимавайте как сгъвате салфетката в края, за да се опитате да задържите трохите вътре".

Дали предназначението на салфетката е не само да улавя трохите в скута, но и да избърсва ръцете и устата?

"Да, салфетката е многофункционална, въпреки че наистина не трябва да има твърде много мръсотия по нея от почистването на устата. Храната трябва да влезе в устата, а не около нея. Ако накрая имате мръсна салфетка, нещо се е объркало", казва Хансън.

За повече полезни съвети посетете профилите на експерта по етикет в TikTok и Instagram. Новата му книга "Просто добри маниери" излиза на 12 септември 2024 г. Тя е обявена за "остроумен и авторитетен наръчник по британски етикет", като Уилям Хансън споделя "окончателните си напътствия как да очаровате и зарадвате околните във всяка ситуация с идиосинкратичен авторитет".