Хубава храна, хубаво вино, какво повече му трябва на човек? Често обаче се затрудняваме в комбинацията между двете. Това само по себе си не е лесна задача, но има няколко основни принципа, които, веднъж усвоени, правят избирането на подходяща храна за всяко вино далеч не толкова сложно.  

Правилната комбинция между храна и вино създава баланс между компонентите на ястието и характеристиките на виното. Затова е важно да имаме правилна преценка дали виното X си отива с ястието Y.

Може ли виното да е полезно за здравето?

Има няколко основни правила при комбинирането на вино с подходяща за него храна. Те могат да служат като отправна точка, но в никакъв случай не са „задължителни” за спазване. Ако сте достатъчно уверени, че вече сте по-запознати с различните видове вина, можете да експериментирате на воля, нарушавайки правилата. А те са:

  • Виното трябва да има същата интензивност на вкуса като храната;
     
  • Виното трябва да е по-сладко от храната;
     
  • Виното трябва да е по-кисело от храната;
     
  • Червените вина се съчетават най-добре с по-тежко месо (например червено месо);
     
  • Белите вина се съчетават най-добре с леко месо (например риба или пиле).
     
  • Горчивите вина (например някои червени) най-добре се балансират с храни, богати на мазнини;
     
  • По-добре е да съчетаете виното със соса към месото, отколкото със самото месо.

А ето и някои конкретни примери и идеи:

Совиньон Блан – това по-леко бяло вино е известно с високото си ниво на киселинност и вкусът на цитрусови плодове. То е подходящо за комбиниране с ястия, които са по-леки, но все пак с плътен вкус, като например пилешко, пуешко, бяла риба, скариди, стриди, омар, козе сирене, сирене фета, маслини, цитрусови плодове и манго.

Шардоне – това вино може да бъде произведено в много стилове и това трябва да се има предвид, когато се избира подходящата за него храна. Шардонето е по-силно от много други бели вина, но отново има голяма киселинност, което го прави подходящо за комбиниране с телешко, пилешко, пуешко, скариди, раци, омари, картофи, ябълки и почти всякакви печени ядки.

Мерло – това червено вино се отличава с пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели. Най-подходящите за него храни са месо и риба на скара, кестени, орехи, пармезан, черен шоколад, грозде и горски плодове.

Каберне Совиньон – това е е най-рзпространеното в света червено вино. Отличава се с добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове – касис, къпина и черница. При отлежаване в дъбови бъчви развива богат, комплексен аромат, с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад и канела. Комбинира се най-добре с дивечово месо, говеждо, риба тон, чедър, горгонзола, орехи, броколи и черен шоколад.

Виното, сиренето и агнешкото са полезни за мозъка на възрастните хора

И все пак, това са условни примери. Нека тези идеи не спират вашето въображение. Експериментирайте и комбинирайте така, както смятате, че ще ви е вкусно. А в крайна сметка, независимо дали днес празнувате Св. Валентин или Трифон Зарезан, вкусът на всяко вино и всяка храна е страхотен, когато му се наслаждавате в компанията на правилния човек.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук