Чеченският лидер Рамзан Кадиров, съюзник на президента Владимир Путин, обяви днес, че изпраща трима от своите синове тийнейджъри - на 14, 15 и 16 години, на фронта в Украйна, предаде БГНЕС.

Кадиров: Русия трябва да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност

"Време е да се докажат в истинска битка, мога само да приветствам това желание", написа Кадиров в Telegram, публикувайки видеоклип, в който младите момчета стрелят на стрелбище.

"Скоро те ще отидат на фронтовата линия и ще бъдат на най-трудните участъци на линията на съприкосновение".

Първо интервю на украинския пехотинец: Биха ни с пръчки, електрошок и игли под ноктите

Той заяви, че Ахмат (16 г.), Ели (15 г.) и Адам (14 г.) са обучавани за бойни действия "почти от най-ранна възраст" и настоя, че "не се шегува".

Видеото показва момчетата в камуфлажни дрехи и тъмни очила, върху танкове, с оръжия, прикрепени към кръста им, които стрелят с ракетни установки и картечници.

Зеленски: Кое ни кара да правим това, което изглежда невъзможно? (видео)

На моменти тийнейджърите се усмихват, докато стрелят, или правят жест с вдигнат палец.

Кадиров - бивш военачалник, който ръководи република Чечения, населена предимно с мюсюлмани, е един от най-яростните поддръжници на руската офанзива на Путин в Украйна.

Постът беше публикуван, след като Кремъл отхвърли призива му за използване на ядрени оръжия с ниска мощност в Украйна след поредица от военни поражения.

Руските сили са се изтеглили от град Лиман (видео)

"Емоциите не трябва да вземат връх над разума", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на ежедневния брифинг с журналисти, визирайки изявленията му.

"В нашата страна използването на ядрени оръжия става само въз основа на това, което е посочено в съответната доктрина", каза Песков.

Въпреки това Песков приветства "героичния принос" на чеченския лидер за военната операция в Украйна.

Медведев за Зеленски: Стремежът за бързо влизане в НАТО води към Трета световна война

Кадиров призова за ядрен вариант, след като Москва се изтегли от град Лиман, чийто контрол бе установен за седмици по-рано тази година.

"По мое лично мнение трябва да се предприемат по-драстични мерки, стигащи до обявяване на военно положение в граничните райони и използване на ядрени оръжия с ниска мощност", заяви Кадиров в канала си в Telegram.

Той разкритикува генерал-полковник Александър Лапин, който командва руските сили, воюващи в региона, като го нарече "посредствен".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм