Вече ви инфромирахме защо наричат хроничното бъбречно заболяване "тихия убиец". Липсата на симптоми в ранните стадии и липсата на информираност сред обществото оформят тревожната статистика, според която едва един на всеки десет, които боледуват, има реално поставена диагноза.

Нелечимо, хроничното бъбречно заболяване води до прогресивна загуба на бъбречната функция, която преминава през пет стадия и единствено ранните могат да бъдат обратими. При петия спасението е диализа или бъбречна трансплантация.

За да не се стига дотам, е необходимо на първо място да има повече яснота за рисковите групи. Артериалната хипертония или "високото кръвно налягане", която също няма симптоми, е сред основните фактори, допринасящи за увреждане на бъбреците. Често хипертонията е взаимно свързана със захарния диабет тип 2, а двете оформят 2/3 от предпоставките за развитие на хронично бъбречно заболяване.

Други възможни причини са фамилната обремененост, автоимунните заболявания, затлъстяването, напредването на възрастта, както и развитието на гломерулонефрити.

Затова е наложително хората, които страдат от тези заболявания, да проследяват редовно бъбречното си здраве, защото ако хроничното бъбречно заболяване бъде открито навреме, прогресията му и свързаните с него усложнения могат да бъдат забавени.

Тук обаче обикновената кръвна картина не е достатъчна. Креатининът и наличието на белтък в урината са изследванията, необходими за диагностика на проблеми с бъбрека. Кръвният тест на серумен креатинин дава информация за здравето на бъбреците чрез скоростта на тяхната филтрация, а наличието на белтъка албумин, показателен за проблем, се доказва в урината.

Според нефролозите тези две изследвания не са дори наложителни, а са задължителни. Въреки липсата на ясно изразени симптоми в началните фази на заболяването, специалистите съветват и да не подценяваме състояния като чувство на умора, проблеми с концентрацията и съня, мускулни крампи през нощта, липса на добър апетит, подути глезени, както и по-често уриниране.

Застаряването на населението е неизбежен фактор, а хроничното бъбречно заболяване се очаква да се превърне в петата причина за смърт в света до 2040 г. Ако сме информирани за общото между него и съпътстващи заболявания като артериална хипертония, захарен диабет тип 2, затлъстяване и проблеми със сърцето, бихме могли и да успеем да пречупим тази тенденция.

Повече за хроничното бъбречно заболяване можете да прочете на AZcare.bg: ХБЗ- Хронично бъбречно заболяване

Какви са съвременните методи за лечение на хронично бъбречно заболяване, четете в следващата част от нашата поредица.

Материалът се публикува със съдействието на АстраЗенека България.

Материалът има информативен характер и не е предназначен да замести консултацията с лекар. При въпроси относно Вашето здраве, моля, консултирайте се с лекар.