С водосвет за здраве и кратка програма официално бе открита учебната и творческа 2022-2023 година в школите и съставите при видинското читалище.

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова беше гост на събитието, което се проведе на площад „Бдинци“, пред сградата на културния институт. Присъстваха също Негово Високопреподобие архимандрит Самуил и Юлияна Димитрова, изп. длъжността директор на Общински културен институт „Дунав“.

Заместник-кметът поздрави от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име читалищните дейци, възпитаниците на съставите и школите, както и техните ръководители. „Радвам се, че Народно читалище „Цвят“ има толкова разнообразни дейности и е място, където децата и младежите могат да развиват своите таланти и да намерят творческа изява. Читалището винаги участва активно в културния живот в нашия град и подкрепя общинските инициативи, затова им благодаря от сърце. Надявам се все повече млади хора да прекрачат прага на първото основано читалище в нашата област“, каза Борислава Борисова, като пожела „на добър час“ на всички през новата учебна и творческа година.

С приветствие към присъстващите се обърна и секретарят на НЧ „Цвят-1870“ Любомир Илиев. Той представи преподавателския и творчески екип за сезон 2022-2023 г.

В първия ден от новата творческа година музикален поздрав поднесе оркестър „Видин“, с ръководител Вени Петков. Миниспектакъл представиха актьорите от Студиото по кино и театър, с ръководител Малин Маринов, а Катерина Ненчева и Диана Сиракова прочетоха свои стихотворения. Подредена бе и изложба с творби на възпитаниците на школа „Дъга“.

        През новата учебна и творческа година в читалището ще работят детска езикова школа (английски език), след І клас; школи по народно пеене, народни танци, изобразително изкуство и пиано, които приемат деца от 6-годишна възраст; школа по журналистика и PR (за ученици); Студио по кино и театър и занимания по аеробика (за ученици и възрастни); Фолклорен ансамбъл „Цвят”; Смесен хор „Видин”.