Писателят Салман Рушди, заради чиито текстове той стана обект на смъртни заплахи от страна на Иран, които го принудиха да се укрие, беше нападнат на сцена в западната част на щата Ню Йорк.

Видеоматериал, публикуван в социалните медии, показва как хора се притичват на помощ на Рушди, след като той е нападнат на събитие в окръг Чаутаука.

"Най-ужасното събитие току-що се случи в #chautauquainstitution - Салман Рушди беше нападнат на сцената на #chq2022. Амфитеатърът е евакуиран", заяви един от свидетелите в социалните мрежи.

От офиса на шерифа на окръг Чаутаука заявиха, че "можем да потвърдим, че е имало намушкване с нож", без да дават повече подробности, съобщи АФП.

Застреляха нападател с нож на летище „Шарл дьо Гол“ в Париж

Авторът, който сега е на 75 години, попада в светлината на прожекторите с втория си роман "Децата на полунощ" през 1981 г., който печели международни похвали и престижната британска награда "Букър" за представянето на Индия след обявяването на независимостта.

Но книгата му "Сатанински строфи" от 1988 г. привлича внимание, което не може да си представи, когато предизвиква фетва или религиозен декрет, призоваващ за смъртта му от иранския революционен лидер аятолах Рухола Хомейни.

Съдят 20-годишна, убила приятеля си в София

Някои мюсюлмани смятат романа за неуважение към пророка Мохамед.

Рушди, който е роден в Индия в семейството на непрактикуващи мюсюлмани и сам е атеист, е принуден да се укрие, тъй като за главата му е обявена награда, която остава и до днес.

След убийството или опита за убийство на неговите преводачи и издатели, правителството на Великобритания, където е учил и където се е установил, му предоставя полицейска закрила.

Прекарва почти десетилетие в укриване, като многократно сменя жилището си и не може да каже на децата си къде живее.

Рушди започва да излиза от живота си в бягство едва в края на 90-те години, след като през 1998 г. Иран заявява, че няма да подкрепи убийството му.

Сега той живее в Ню Йорк и е защитник на свободата на словото, като особено остро защитава френското сатирично списание "Шарли Ебдо", след като негови служители са застреляни от ислямисти в Париж през 2015 г.

Англичанин намушка съпругата си в Сарафово, после направи опит за самоубийство

Списанието беше публикувало рисунки на Мохамед, които предизвикаха яростните реакции на мюсюлманите по света.

Продължават заплахите и бойкотите срещу литературни събития, на които Рушди присъства, а удостояването му с рицарско звание през 2007 г. предизвика протести в Иран и Пакистан, където правителствен министър заяви, че отличието оправдава самоубийствените атентати.

Фетвата обаче не успява да задуши писането на Рушди и вдъхновява мемоарите му "Джоузеф Антон", наречени така по псевдонима му, докато се укрива, и написани в трето лице.

"Децата на полунощ", който е с обем над 600 страници, е адаптиран за сцената и сребърния екран, а книгите му са преведени на повече от 40 езика. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм