Израелски ракети удариха обект в Иран, съобщиха американски служители, цитирани от Би Би Си. 

Експлозията е била чута на летището в иранския град Исафахан. Няколко полета над иранското въздушно пространство са били отклонени, към момента няма информация за жертви и ранени. Системите за противовъздушна отбрана в района са се активирали. Исфахан е дом на голяма военновъздушна база, комплекс за производство на ракети и няколко ядрени обекта.

Според говорителя на иранската космическа агенция, цитиран от Франс прес няколко дрона са били „успешно свалени“ от иранската противовъздушна отбрана рано тази сутрин, но няма информация за възможна ракетна атака „засега“. 

В нощта срещу неделя Иран атакува с ракети и дронове Израел. Удари бяха регистрирани срещу Тел Авив, Eрусалим и Димона. Въпреки че голямата част от иранските ракети и дронове са били прехванати, някои достигнаха израелска територия.

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният министър-председател Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следят ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, като уточниха, че към момента няма пряка военна опасност за страната ни.

От Министерството на външните работи също уточниха в съобщение до медиите, че следят с повишено внимание развитието на обстановката във връзка с разпространените от медиите новини за нанесени от Израел ракетни удари по обекти в Иран. МВнР е в директна връзка с българските дипломатически представителства в района. 

Дадени са необходимите указания, в т.ч. и по отношение обезпечаване сигурността на техния личен състав и на намиращите се там български граждани. "МВнР поддържа оперативен контакт и с партньорските държави и има готовност да предприеме необходимите действия съобразно по-нататъшното развитие на ситуацията", подчертаха от външно министерство.