Изложба – Спомен в снимки и плакати ще бъде подредена на 28 септември в памет на актьора Божидар Даков. Поводът е една година без нашия колега и приятел. Той бе част от нашия театър над 40 години - период, през който е създал и личен архив за творческия си път.

Официалното откриване на мини изложбата на тема “Спомен за актьора Божидар Даков” ще бъде на 28 септември от 12:30 ч. в сградата на Драматичен театър “Владимир Трандафилов” – Видин.

В нея е включена специално селектирана част от архивните снимки от постановки през годините. Постановки, на чиито представления с много от вас сме се срещали в театралната зала. Снимките са подбрани и подредени от неговите деца Мина Дакова-Костова и Богомил Даков.

Ще се радваме на 28 септември да отделите малко време, за да изпием по чаша вино и да си спомним с добро за един творец отдал целият си творчески път на видинската сцена.

Експозицията ще бъде във фоайето на театъра и след официалното откриване, като ще остане там до 28 октомври, и може да бъде разгледана безплатно всеки работен ден от 09:00 ч. до 13:00 часа.

Божидар Даков е роден на 29 декември 1956 г. в София. Средното си образование завършва в Техникума по енергетика „Вилхелм Пик“, специалност „Топлоенергетика“. През 1979 г. е назначен за стажант актьор в Силистренския драматичен театър. На 16 септември 1981 г. получава назначение в Драматичен театър „Владимир Трандафилов“-Видин, в който преминава целият му творчески път. През 1983 г. му е присвоено званието „актьор“ по чл. 9 от Наредбата на ДО „Театър и музика“. На сцената на Видинския театър има 148 роли, като първата му роля е на болярина Приязд в пиесата „Борислав“ на Иван Вазов под режисурата на н.а. Андрей Чапразов. Главни роли прави в „Любоф“ на Мъри Шийзгал, „Английски прозорец“ на Рей Куни, „Всичко в градината“ на Едуард Олби и др. Божидар Даков има и повече от 20 роли в киното и телевизията.