Добричката Художествена галерия се включва в Европейската нощ на музеите. Акцент тази година е уникална изложба в три зали, която представя 110 оригинални, рисувани на ръка, театрални плакати на именития ни художник Людмил Чехларов, който е родом от Добрич. Изложеното е част от дарение, което авторът направи на галерията в края на 2021 година, включващо 150 оригинални плаката и 230 напечатани.

Чехларов живее и работи в София приложна графика – плакати, илюстрации за детски книги, както и за списание „Дъга“. По-голяма част от плакатите му са за представления на Сатиричния театър. Творбите му се отличават със собствен стил, силно чувство за хумор, ирония и добро познаване и интерпретиране на драматургичния материал. „Той не издава сюжета на пиесата, но отправя предизвикателство към зрителите“, казва неговият ученик и преподавател в Академията доц. д-р Ненко Атанасов, който представи изложбата в Добрич. Той изрази радостта си, че богатото наследство на един от най-ярките ни приложни графици е намерило най-добрия си дом, където може да бъде обект на изследвания и занапред. На 21 май колекция от плакатите ще бъде открита и в Художествената галерия в Балчик.  

В програмата на Нощта на музеите на 14 май в добричката галерия от 16.00 ч. ще има среща с майсторката на кукли Елисавета Качулева, която работи в добричкия куклен театър. Тя ще води работилница за деца в Работилницата за въображение, където ще се изработват маски на животни, герои от популярни приказки.

В 18.00 ч. ще започне концерт „Сянката на моя любим“ на певицата Дона Стоянова и китариста Милен Томов със западноевропейска музика.

Повече за изложбата на Людмил Чехларов може да чуете в аудиото.