Изложба, представяща художника Стоян Василев и като учител и пътешественик, подреди Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик, по случай 120 години от рождението на твореца. Откриването предстои днес, на рождената му дата, от 18:00 часа.

През 1977 г., след смъртта на Стоян Василев, по волята на неговото завещание, пазарджишката галерия придобива една значителна по обем и стойност колекция – 2735 живописни картини и 148 албума с рисунки. Неведнъж през годините са представяни извадки от нея, и със сигурност „почеркът” на художника е разпознаваем за повечето почитатели на изобразителното изкуство. 

В новата експозиция стремежът е не да се търсят ексцентрични решения при подбора и аранжирането, в които да се "изгуби" авторът. Отново ще могат да бъдат видени характерните за творчеството му теми – Търново, пазарите, старата архитектура. 

Чрез живописни платна и няколко албума с рисунки посетителите ще научат повече и за пътешественика Стоян Василев. Специално за изложбата са реставрирани и рамкирани непоказвани до сега картини. Една от тях е "лицето" на изложбата - един непознат на публиката автопортрет на Стоян Василев. От него ни гледа младият художник, който по-късно ще напише: „Приех живописта като съдба и вложих всичките си сили и копнежи по нея.” 

Представен е и учителят Стоян Василев. "Неуморният" и "незаменим" гимназиален учител, който прилага "методиката като изкуство" близо 25 години от житейския си път. За да се постигне този по-пълнокръвен образ на художника, учителя и пътешественика Стоян Василев, към живописната част е прибавена и документална под формата на няколко табла със снимки, мисли и цитати.