По повод 100 години от рождението на художника Георги Чайковски (1923-1984) Художествена галерия  „Иван Фунев“ при Регионален исторически музей (РИМ) - Враца и Градска художествена галерия  - Мездра подредиха изложбен кът, посветен на твореца.

Изложбата включва 7 живописни творби на родения в Мездра художник: портрети на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто, на майката и на дъщерята на Христо Ботев - Иванка Ботева Петкова и Иванка Христова Ботева, и на Динко Петров - от фонда на ХГ „Иван Фунев“, както и портрети на Георги Димитров, акад. Сава Гановски и Стою Калпазанов - от фонда на ГХГ - Мездра.

Експозицията допълва шарж на Георги Чайковски от врачанския художник Кирил Буюклийски, направен през 1957 г.

„Георги Чайковски рисува предимно портрети, неговите творби са издържани в академичен стил, каза при откриването на изложбата Христо Божков, завеждащ отдел „Художествена галерия“ в РИМ - Враца. Овен художник, той е и голям деятел на изобразителното изкуство, който има съществен принос за създаването на редица художествени галерии у нас, като например тези в Пловдив, София, Враца, Свищов, Мездра и други.“

Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра и уредник на ГХГ - Мездра, проследи накратко житейския и творчески път на Георги Чайковски. „Благодаря на Художествена галерия „Иван Фунев“, че двете институции се обединиха, за да представят, макар и със скромен кът, това, което  притежаваме от творческото наследство на Чайковски. И, разбира се, както винаги, за добрата ни съвместна работа.“

Юбилейната изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на художника Георги Чайковски, може да бъде разгледана в продължение на един месец в предверието на Голямата зала на ХГ „Иван Фунев“ в РИМ - Враца.