„Големият взрив“ е първата по рода си благотворителна изложба на картини, създадени от младежи с интелектуални затруднения. Творбите впечатляват с абстрактно изкуство и предлагат един по-различен поглед към света.

Организатори на събитието са Фондация Сошъл Фючър - Jamba, Proface и Event Cafe Boutique.

Събраните средства ще бъдат използвани за ремонт на обект в квартал Лозенец, за превръщането му в социално предприятие за обучения, разкриващо и работни места в София, където работят служители с различни възможности.

„Нашата цел е да подкрепим развитието на хората с различни възможности, да създадем ново социално предприятие с база за кулинарни и бариста обучения със съпътстваща арт терапия и да променим обществените нагласи.“ – разказва Йоана Колева, председател на фондация “Сошъл Фючър” и директор на Jamba -Хъб на възможностите.

Идеята тръгва от усилието на фондацията да адаптира нови възможности за реализация на младежи с увреждания, посещаващи нейния кариерен център – „Jamba – Хъб на възможностите“. Пепа Стоянова прегръща идеята и започва да обучава младежите напълно доброволно. До този момент от фондацията предлагат на младежи с интелектуални затруднения курсове по кулинарни умения по програма на Столична община. Менторите им виждат, че освен в готварството, те са добри и в други области и ги насърчават да се занимават с различни техники на рисуване. След всяко занятие остава картина, носеща определена красота и смисъл.

Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 29 февруари от 18:00 часа в галерията на ул. Оборище 5 със специалното участие на актрисата и водещ на събитието Яна Маринова, Ивайло Захариев, който ще представи пърформънс с групата за синхронно пеене „Жестим“ и Дара Екимова, която ще поздрави присъстващите с новата си музика.

Сред официалните гости са министри, посланици, представители на държавни институции, бизнес, неправителствени организации и дарители. Патрон на събитието е д-р Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика, която ще открие изложбата с приветствени думи.

На 1-ви март в 10:00 часа ще отварят и официално вратите на изложбата, младите художници, организаторите и Ивайло Захариев ще посрещнат лично първите посетители на изложбата.

Онлайн базарът ще е активен до края на изложбата и всеки ще може да купи картина чрез онлайн заявка. Произведенията могат да се видят на:

https://jamba.bg/thebigbang/.

Информацията ще бъде там до 7-ми март, за да провокира интерес към събитието и да привлича нови добротворци, а също и да насърчава други талантливи хора с увреждания да изработват още нови творби.

„Подкрепяйки таланта на един, ние подкрепяме всеки да твори, да развива способностите си и да има смелостта да ги покаже пред публика, за да се конкурира наравно с колегите си, без оглед на здравословни и други ограничения.“ казва Йоана Колева.