Изложба "Добра среща, майстори! Занаяти от Добруджа (1878-1944)" ще бъде открита на 18 май, в 17.30 ч., в Градски парк „Св. Георги“. Събитието е част от Нощта на музеите и е посветено на уменията на добруджанските занаятчии.

„Златни ти ръце, майсторе…“ Векове наред тези думи са една от най-големите похвали в българското общество, израз на висша признателност и благодарност за добре свършена работа. Похвала, показваща висините, достигнати от човешкия ум, талант и креативност. Да създадеш нещо с ръцете си, да бъдеш ваятел и от глината, дървото, метала да сътвориш предмети, сбрали ведно полезното и красивото, практичното и изящното, е дарба и благословия.

От грациозно изваяните глинени и медни съдове и грейналото в слънца парче дърво до ювелирната нежност на филиграна и песента на писаните каруци – навсякъде откриваме ръцете и душата на самобитния народен майстор и нестихващия му стремеж да сътвори произведение, което да носи радост и на своя създател, и на всеки, който се докосне до него. Но майсторът не се ражда, той се изгражда ден след ден, година след година, в делници, изпълнени с труд и търпение, вдъхновение и надежда. Защото да бъдеш майстор е призвание…