На 23-ти март в ХГ "Илия Бешков" в Плевен беше открита изложбата "Съвременна керамика", в която 17 автори представят свои произведения, показващи съвременните тенданции в областта на керамиката. 

Кураторът на изложбата „Съвременна керамика“ Николай Неделчев, който е фондохранител в ХГ „Илия Бешков“ каза при откриването за което в Плевен пристигнаха повече от половината автори, които представят творбите си, че целта на изложбата е да се съберат активни, движещи и можещи творци в областта на керамиката.

„Направихме една хубава, представителна извадка на групата на съвременните керамици в България. Идеята е да се сближим, да бъдат видени работите им в нова светлина – в залите на ХГ „Илия Бешков“ в Плевен, където те се виждат вече под един друг ъгъл и светлина.

Такива събития сближават в културно отношение нашата общественост, заедно с авторите, които са част от нас“, каза Николай Неделчев.

Той припомни, че изложбата „Съвременна керамика“ ще бъде закрита на 22-ри април.

„Надявам се много хора да я посетят и да видят керамиката в насока, каквато не са виждали, да видят детайли и да си тръгнат от тук с пълни очи и души“, каза кураторът, по чиято идея се поставя изложбата.

Кметът на Плевен Георг Спартански, който уважи събитието поздрави участниците в изложбата и организаторите от ХГ „Илия Бешков“:

„Тази изложба е доказателство, че работата на керамиците е отдавна всепризнато изкуство и произведения като тези са достойни да внасят красота във всяка една художествена галерия.

Мисля, че й прави чест на нашата галерия, че организира тази изложба в началото на пролетта и в навечерието на празници като Цветница и Великден“, каза кметът.

Той сподели, че в ХГ „Илия Бешков“ има място за още такива изложби с участието на настоящите автори, а и в разширен състав, защото: „Тази красота трябва да бъде виждана и оценявана по достойнство“.

Творците, които представят творби в изложбата "Съвременна кераника" са: Яна Юнакова, Женя Адамова, Димитър Николаев, Силвия Чанева, Светлозар Петков, Николай Гърков, Миряна Михайлова, Мила Воденичарова, Коста Данев, Георги Георгиев – Джинджи, Георги Миленов, Красен Троански, Димитър Петров, Елена Чанева, Цветан Донковски, Ралица Йовкова и Емилия Крумова.

На 24-ти и 25-ти март в ХГ "Илия Бешков" ще се проведе демонстрация на работа с грънчарско колело. припомнят от галерията.