С тайнственото и страховито заглавие „Отприщен гроб“ (превод: Надя Баева; стр. 1016, цена: 40 лв.) пристига седмото поред разследване от хитовата поредица с детектив Корморан Страйк! Както и предишните шест романа, новата книга на Робърт Галбрейт, псевдоним на Дж. К. Роулинг, вече е на върха на всички класации за най-продавани книги в света.

Този път с детектив Корморан Страйк се свързва разтревожен баща, чийто син аутист се е присъединил към Универсалната хуманитарна църква, религиозна общност, обитаваща изолиран кът в Източна Англия. Зад благовидната маска на благотворителност и борба в името на един по-добър свят прозират финансови изнудвания, унизително третиране на последователите, физическо и сексуално насилие, необясними смъртни случаи. За да спаси момчето, впримчено в опасен капан, съдружничката на Страйк, Робин Елакот, прониква в средите на Църквата и заживява инкогнито сред членовете й. Ала тя не е подготвена за дебнещите рискове и за жертвите, които ще й струва това начинание...

Робърт Галбрейт е псевдоним на Дж. К. Роулинг, авторка на легендарната поредица за Хари Потър и на романа за възрастни „Вакантен пост“, разбунил духовете още с публикуването си. През 2014 г. в България излезе първата книга от криминалната серия със Страйк и Робин – бестселърът „Зовът на кукувицата“, наситен с проницателни наблюдения върху човешката психика. „Копринената буба” и „В служба на злото” впечатляват с остроумие, съспенс и умело изградени персонажи. На свой ред „Смъртоносно бяло“, „Тревожна кръв“ и „Мастиленочерно сърце“ се отличават със сложно заплетена фабула и пъстра палитра от герои, представители на всички слоеве на съвременното британско общество. Същото се отнася и за романа „Отприщен гроб“, който е напът да се превърне в телевизионна серия, продуцирана от „Бронте Филм енд Телевижън“!

Само до 20 декември на уебсайта на издателството книгата ще се предлага с 35% отстъпка в рамките на текущата празнична промоция.