Изданието включва цветни репродукции на 100 бр. от колекцията от повече от 1 000 плаката на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, разделени в няколко категории: театър, опера, концерти и събития, състезания, чествания и др. Към всеки плакат на български и английски език е изписано името на неговия създател. Сред авторите се открояват имената на Борис Ангелушев, Божидар Икономов, Асен Старейшински и др. Всички те са знакови фигури в развитието на плаката, а творчеството им определя еволюцията на този вид изкуство от втората половина на ХХ век до днес.

Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Публики“ по проект „За плакатите – виртуално и реално“ на библиотеката. QR код препраща към виртуална галерия с плакати в сайта на културния институт, изработена по същия проект.

Каталогът „Плакати“ е още една извървяна крачка на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ към ефективното популяризиране на националното културно богатство със средствата на съвременните технологии.