Изкуството е над политиката и не се влияе от нея. Около това мнение се обединяват всички замесени в новата кооппродукция на Държавна Опера Варна и Национална Опера и Балет на РС Македония.

На 29 юни в Летния театър ще бъде премиерата на „Шехерезада” и „Валпургиева нощ” –  две постановки в една балетна вечер. На сцената заедно ще излязат македонски, български, украински и руски балетисти. Диригент на оркестъра на Варненската опера ще е Бисера Чадловска от Скопие.

Броени дни преди премиерата в студиото на Дарик радио гостуват  режисьорът на „Шехерезада” Деян Прошев от Скопие, македонският хореограф Олга Панго, хореографът на Варненската опера Светлана Тоншева, която е рускиня, както и директорът на ТМПЦ Варна Даниела Димова.

В разговор на български, македонски и руски език, в който всички се разбират, събеседниците ни са единодушни, че изкуството е онова нещо, което е над войната и политическите спорове за принадлежност.

„Ние с изкуството си вече сме в Европейския съюз”, единодушни са македонците Деян Прошев и Олга Панго.

„Пречките са и от македонска, и от българска страна, знаеме си нещата как са. Обаче политиците винаги въртят нещата на свое колело. Ние сме хора на изкуството и искаме да вървим напред и да сме заедно”, допълва Олга.

Споразумението между оперите във Варна и Скопие датира от 8 години, но сега е особено актуално предвид изострените отношения между България и РС Македония. След премиерата на „Шехерезада” и „Валпургиева нощ” във Варна, двете балетни представления ще имат и своята македонска премиера в Скопие.