Организаторът и пряк извършител на убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска от Скопие и 74 годишният Панче Жежовски от Велес Люпчо Палевски - Палчо е арестуван в Турция, съобщи на извънредна пресконференция министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, предаде БТА.

Във вторник македонското вътрешно министерство издаде международна заповед за Палевски, който след убийството на момичето е заминал с автомобил за Белград, а ден по-късно, с друг автомобил е преминал транзитно през територията на България и е влязъл в Турция.

Шофьорът, който е превозил Палевски през България, е арестуван, съобщиха от прокуратурата, а министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски благодари на колегите си от Сърбия, България, Турция и Хърватия за оказаното съдействие.

Палевски е арестуван в турския град Балъкесир, а процедурата по екстрадиция му е започнала, съобщи Спасовски. По думите му делото срещу петимата обвиняеми за двете убийства е с обем 100 страници е внесено в прокуратурата. По него обвинени са 5 човека, от които един за организиране и извършване на отвличане и убийство, трима за съучастие в отвличане и убийство и  един за оказване на помощ при отвличане.

Полицията е открила два пистолета, за които експертиза трябва да се потвърди дали са оръжията с които са извършени убийствата, обяви Спасовски.

Бруталното убийство на 14-годишно момиче в Скопие разтърси Република Северна Македония. Тялото на детето беше открито с вързани ръце и крака в чувал. То било похитено преди повече от седмица. Първоначалната информация по случая бе, че то е било отвлечено, когато излязло от вкъщи, за да отиде на училище, а бащата е дал информация на похитителите. целта на отвличането била изнудване за пари от майката, с която бащата бил разведен.

Разследващите в РСМ твърдят, че похитителите са изпаднали в паника и са решили да убият момичето, защото за случая бързо се разчуло и започнало издирването. Детето е било застреляно, а тялото му заровено. От Скопие твърдят, че убиецът избягал, като минал през Сърбия и успял да влезе в България. Българските власти посочиха, че нямат информация подобно лице да се укрива у нас.

„Всички сме потресени от случилото се. От тази трагедия. Говори се, че убиецът е преминал границата от Македония към Сърбия. Бил е в Белград с негов приятел адвокат. След това по непотвърдена информация е отишъл в България. МВнР в София каза, че няма такова лице на територията на страната”. Това заяви във вторник пред NOVA македонският журналист Владимир Перев.

По думите му Люпчо Палевски-Палчо бил извършител на две убийства в рамките на няколко дни. „Той не е убил само момичето. Два дни преди това той отнел живота на свой познат, за да открадне автомобила,с който е извършил отвличането на детето. Убитият е мъж от Велес, който дължал 500 евро на Палевски”, обясни журналиста.

Палевски бил известен с криминалното си минало в РСМ.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм