Паметникът на Страхил войвода вече е поставен на видно място в родния му град Ветрен. Неговото тържествено откриване бе направено след повече от 4 години организационна работа и събиране на дарения за издигане на мемориала.

Скулптурата е поставена на ъгъла на парка „Свети Кирик“, а предложението известният войвода да бъде увековечен за бъдните поколения е на сдружение „Гражданска инициатива за Ветрен“, основано от покойния художник Васил Байлов. Изготвянето на проекта и изработката са дело на професор Стефан Лютаков, който е родом от Ветрен.

Кметът на градчето Радослав Лютаков благодари на всеки от множеството хора, дали своя принос за издигането на паметника.

"Благодаря на учениците от училището, които се включиха в програмата за откриването. Благодаря на гайдарски състав "Страхил войвода" и на всички жители и гости, които уважиха това паметно за Ветрен събитие. Искрени благодарности за всички хора, които се включиха с парични дарения, за да  се осъществи построяването на този паметник. Благодарност  на Община Септември и на Общински съвет град Септември, които откликнаха на молбата на инициативния комитет и гласуваха да бъде преведена исканата от тях парична сума. 

Народ, знаещ от къде идва, знае къде отива. Не е възможно да се забрави, че ние ветренци сме хора с отколешни традиции, бит и култура носещи в себе си познанието на времето. И само ако уважаваме традициите и миналото ще можем да вървим към бъдещето, удовлетворени от настоящето", обърна се към присъстващите Радослав Лютаков.